Frilenseri i država: U raljama pregovora

Biznis 18. feb. 202121:48
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Da li će država naterati frilensere da plate porez retroaktivno za prethodnih pet godina, pitanje je na koje još nema odgovora. Za članove Udruženja radnika na internetu, koji su se sastali u Nišu da bi razmotrili dalje korake, ponuda Vlade koja sadrži i tu obavezu je neprihvatljiva, prenosi N1.

Frilenseri menjaju način borbe u ovom trenutku, održavaju se sastanci pod nazivom „Put solidarnosti“. Jedan je održan u Novom Sadu, drugi u Nišu, treći će biti u subotuu Kragujevcu. Cilj je da se članovi upoznaju i konsoliduju, kako bi mogli da ulaze u dalje korake. Ono što je glavno, nema pomaka u pregovorima sa državom, za koje kažu da su do ovog trenutka propali, ali je dobar signal stigao od predsednika Srbije.

„To je prvi neki signal da će pregovora biti. Ono što još očekujemo, što smatramo da je bitno i da će dosta uticati na pregovore, je izjava zaštitnika građana, potrebno je on mišljenje da da. Naš predlog je bio, pre svega što se tiče ovog perioda unazad, da to krene od objave Poreske uprave koje je bilo 14. oktobra 2020, a što se tiče obaveza unapred, planiramo jedan ozbiljan predlog zakona o fleksibilnim oblicima rada, koji bi se pre svega odnosio na nas, ali i na druge oblike rada, mislim da ćemo izaći s njim u narednom periodu“, rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar, a prenosi N1.

Što se tiče same ponude Vlade Srbije frilenserima, da otplate porez retroaktivno za prethodnih pet godina, u narednih 10 godina na rate, ona je neprihvatljiva.

„Ako zarađujete ispod ili oko minimalne potrošačke korpe, to bi bilo neoporezivo, na primer. Znači neko ko zarađuje 250 evra to bi bilo neoporezivo, sve iznad bi se oporezovalo postepeno, i to bi bio naš predlog. Ja mislim da je u redu da neko ko zarađuje 150-200 evra da mu država kaže hvala što nisi na socijalnoj pomoći“, dodao je Pogačar.

Za sada u Udruženju radnika na internetu ne otkrivaju svoje naredne korake, ali kažu da će protesti biti opcija ukoliko ovakva ponuda ostane na stolu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar