Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Frilenseri već nedeljama pregovaraju sa Vladom Srbije i Poreskom upravom, zbog retroaktivnog oporezivanja izlazili su na ulicu, a ne isključuju ni mogućnost novih protesta, pošto nisu zadovoljni rešenjima koja su im ponuđena. U rešavanje problema se uključio i zaštitnik građana koji je u ponedeljak razgovarao sa predstavnicima radnika na internetu. Ombudsman Zoran Pašalić, u izjavi za Nova.rs, ističe da je problematika kompleksna. Ipak, ne očekuje da će doći do pobune i velikih protesta, nada se pragmatičnom rešenju.

„To je delikatno pitanje i zahtevaće ozbiljan trud da se nađe pravo rešenje. Taj problem sa frilenserima je vrlo složen, mi smo juče dva sata proveli u razgovoru sa njima i očekujemo da nam pošalju svu dokumentaciju koju imaju“, kaže Pašalić.

Prema njegovim rečima, od Poreske uprave treba da stignu odgovori o tome koliko su puta frilenseri bili obavešteni o osnovanosti poreza, pa i o svim drugim važnim pitanjima.

Ombudsman ističe da rešenja uvek ima i da je u ovom slučaju potrebno napraviti detaljnu i temeljnu analizu.

„Postoje slučajevi u pravu kada neka norma ne ispunjava sama sebi svrhu ili kada je prerano doneta. Kada su pisani poreski zakoni niko nije očekivao ekspanziju ove delatnosti. To je vrlo delikatno pitanje njihovih poreza, doprinosa, dela za zdravstveno osiguranje, dela za socijalno, pa onda i troškova koji im se priznaju, pa učestalosti njihove aktivnosti, u smislu toga koliko oni provode u tom poslu. Ne bih sada prerano da zaključujem, ali većina njih to radi kao dodatan posao, tako sam ih razumeo. Normalno da ima i onih koji to rade kao isključivu delatnost i od toga žive oni i njihove porodice. Vrlo, vrlo kompleksno pitanje“, navodi Pašalić.

Napominje da Zaštitnik građana ne učestvuje u dogovoru, to je, kaže ombudsman, stvar između frilensera i države.

„Mi učestvujemo u onom delu posla koji praktično treba da donese analizu postojećih rešenja, njihovu izmenu i korekciju onoga što je do sada doneto. U smislu pojedinačnih rešenja, ako bude bilo potrebe za time“, objašnjava Pašalić i dodaje da bi svaki vremenski rok i prognoziranje kada bi moglo da se dođe do rešenja bilo ishitreno.

„Njihov stav treba da sučelimo sa postojećom regulativom“, konstatuje ombudsman.

Frilenseri su nezadovoljni dosadašnjim pregovorima, pominjani su i novi protesti. Pašalić, ipak, ne očekuje takav scenario.

„Ne mislim da će tu biti pobuna, mislim da oni pragmatično pokušavaju da reše taj problem. Nije to samo stvar plaćanja zaostalih, nego je to i neka njihova buduća aktivnost, odnosno način njihovog oporezivanja. Oni misle da nastave da se bave time, a ne da prekinu. Sada se otvara jedno globalno pitanje, a to su interesi držve kao takve, da ona praktično pospeši to, jer svuda u svetu imate ekspanziju takve vrste delatnosti. Kovid je pospešio IT i on je doživeo ozbiljnu ekspanziju“, primećuje zaštitnik građana.

Zanimalo nas je i da li država prepoznaje tu ekspanziju i da li ima sluha za nju?

„Vidim da ima, posvetili su pažnju onima koji u svemu tome učestvuju. Ja mislim da će se sve to rešiti mirnim putem i da će biti dobro, a naše je da damo doprinos“, zaključuje Pašalić.

Na prošlonedeljnom sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave frilenserima je ponuđeno da dug otplaćuju deset godina, da im se otpišu kamate, a normirani troškovi sa 20 odsto podignu na 43 odsto, pa bi po toj računici oni koji su, na primer, dobili zaduženje od 5.000 evra bili dužni da plaćaju 3.000 dinara mesečno u 120 rata.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu kaže da su utisci nakon jučerašnjeg razgovora sa ombudsmanom pozitivni, ali „ništa dok se ne vide rezultati cno na belo“.

„Mi smo prezentovali sve što smo misli da treba, onda su nam oni tražili još neku dodatnu dokumentaciju, čekaju od Poreske uprave da dobiju izveštaj i onda će pisati preporuku, odnosno mišljenje“, objašnjava Pavlović.

Ona kaže da bi za pregovore sa Vladom Srbije pre rekla da su prekinuti, a ne da su propali.

„Mi ćemo i pre dobijanja mišljenja ombudsmana preduzeti određene mere koje smatramo poželjnim, sačekaćete našu zvaničnu objavu u toku ove nedelje. Mi smo danas sproveli anketu, videćemo rezultate ankete i u odnosu na to sprovešćemo dalje korake“, zaključuje Pavlović.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare