Frikom dobija novog vlasnika

Biznis 11. jan. 202115:24 > 15:41
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kompanija Nomad Foods potencijalni je novi vlasnik "Frikoma" iz Srbije, ali i komanija "Ledo plus" iz Hrvatske i "Ledo Čitluk" iz Bosne i Hercegovine. Sva tri proizvođača zamrznute hrane posluju u okviru grupacije "Fortenova", što je nekadašnji hrvatski koncern "Agrokor".

Započinjanjem, kako kažu „ekskluzivnih pregovora sa kompanijom Nomad Foods“, Fortenova nastavlja postupak prodaje ova tri preduzeća, koja se kupcu nude kao jedinstveno „poslovno područje zamrznute hrane“.

„Nakon završene sveobuhvatne poslovne analize kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje zajedno sa nekoliko manjih povezanih društava čine poslovno područje zamrznute hrane, koje je u procesu prodaje, Fortenova grupa je odlučila da nastavi sa sledećom fazom – ušla je u ekskluzivne pregovore sa kompanijom Nomad Foods“, saopšteno je iz ove kompanije.

Potencijalni kupac uveliko je prisutan na tržištu zamrznute hrane u Evropi.

„Ima još posla – potrebno je ispuniti niz zahteva pre nego što se postigne konačni dogovor, ali svakako očekujemo da ćemo u tome uspeti“, izjavio je James Pearson, izvršni direktor za finansije Fortenova grupe.

Iako se spekulisalo da bi moglo da dođe čak i do licitacije, jer se za kupovinu ovih kompanija, kroz neobavezujuće ponude, prijavilo više kupaca, Fortenova se opredelila da u pregovore krene sa jednim ponuđačem.

Ova transakcija je, kako ističe, deo procesa optimizacije kapitalne strukture koji će omogućiti Fortenova grupi dalji razvoj.

„Očekujem da će sledeća faza prodaje delatnosti zamrznute hrane biti završena krajem prvog kvartala 2021. godine potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. U tom slučaju transakcija bi mogla biti zaključena čim pribavimo regulatorna odobrenja, moguće tokom leta 2021. godine. Naše zaposlene i tržište nastavićemo redovno i pravovremeno da obaveštavamo o razvoju situacije“, zaključio je Peruško.

Ko je kupac

Nomad Foods za sebe navodi da je „najveća kompanija za zamrznutu hranu u Evropi“.

U okviru njenih proizvoda su brendovi „Birds Eie“, „Findus“ i „Iglo“.

Kompanija prozvodi i prodaje smrznute prehrambene proizvode u 13 evropskih zemalja, a najviše su prisutni na tržištu Velike Britanije, Italije, Nemačke, Švedske i Francuske – to je pet njenih najvećih tržišta.

Sedište kompanije je u Velikoj Britaniji. Osnovana je 2015. godine nakon kupovine evropske Iglo grupe.

Nomad Food se kotira na Njujorškoj berzi.

A ko je prodavac

Inače, hrvatski Agrokor kupio je ovdašnji Frikom 2003. godine. Za većinski paket od nešto više od 55 odsto kapitala, kompanija Ivice Todorića dala je oko 11 miliona evra.

Hrvatski koncern je potom kupovao i druge srpske kompanije, od uljare Dijamant iz Zrenjanina, preko „Idea“ i „Merkator“ prodavnica, „Super kartice“, pa do „Kinkindskog mlina“, „MG Mivele“, „Nove sloge“ iz Trstenika.

Posle finansijskog kraha zbog ogromnog dugovanja, prvenstvenoj ruskoj Sberbanci, Agrokor je dospeo pod prinudnu upravu.

Potom su njegovi poverioci napravili su novu kompaniju pod imenom – Fortenova grupa.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram