Foto:mfin.gov.rs

Srbija je, od prodaje Komercijalne banke, ukupno prihodovala, prema rečima ministra finansija Siniše Malog, više od 450 miliona evra.

Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali danas je, sa zastupnikom Nove Ljubljanske banke (NLB) Branislavom Marićem, potpisao Ugovor o prenosu akcija između Republike Srbije i NLB banke Ljubljana, čime je okončan proces prodaje Komercijalne banke. Predmet ugovora je 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke.

Takođe, nakon potpisivanja Ugovora, u budžet Republike Srbije uplaćeno je 395 miliona evra.

Ministar Mali je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da je za finansijski i bankarski sektor danas veliki dan jer je završena važna transakcija, i istakao da je ceo postupak prodaje Komercijalne banke, sve vreme, bio veoma transparentan i profesionalan.

„Pored 395 miliona evra koje su danas uplaćene u budžet Republike Srbije, u budžet je ranije uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu$, rekao je ministar finansija.

Sa ovom investicijom, istakao je, ukupan priliv stranih direktnih investicija u Republici Srbiji u 2020. godini iznosiće skoro tri milijarde evra.

Deo novca za stare dugove

Mali je napomenuo i da je deo sredstava od prodaje Komercijalne banke namenjen za vraćanje starih i skupih dugova iz 2012. godine.

„Dobili smo saglasnost od Vlade Azerbejdžana da sredstva od prodaje Komercijalne banke budu upotrebljena za prevremenu otplatu azerbejdžanskog kredita, čiji je rok dospeća 2027. godina. Tim kreditom je finansirana izgradnja autoputa Ljig-Preljina, a njegov iznos je bio 300 miliona evra, sa kamatom od četiri odsto. Ukupno stanje duga na današnji dan iznosilo je 172,7 miliona evra i to je u celosti otplaćeno“, rekao je ministar finansija Republike Srbije.

Kako je istakao, sa prevremenom otplatom duga, Republika Srbija uštedela je 25,9 miliona evra od kamata koje bi plaćali do dospeća 2027. godine.

„Nakon prevremene otplate, udeo javnog duga u BDP biće 57,8 odsto na nivou opšte države, odnosno 56,8 odsto na centralnom nivou“, naglasio je ministar finansija.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, predsednik Uprave NLB Blaž Brodnjak poželeo je srdačnu dobrodošlicu kolegama iz Komercijalne banke u NLB Grupu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Posvećeni smo izgradnji moderne, digitalizovane i efikasne banke i tome da postanemo vodeća banka na srpskom tržištu do 2025. godine. Nastavićemo da podržavamo širu zajednicu i cilj nam je da doprinesemo boljem kvalitetu života u regionu kroz odgovoran i održiv pristup poslovanju, kao i ulogu koju imamo u društvu kao sistemska institucija. Zajedno, bićemo jedna od najznačajnijih kompanija. Za nas, ovaj region nije samo još jedna tačka na mapi. Mi ga doživljamo kao svoj dom“, naglasio je Blaž Brodnjak.

 

Naplaćena i kamata

Kako navode u ministarstvu, prodato je 83,23 odsto običnih akcija banke za iznos od 387,02 miliona eura, uvećan za kamatu po kamatnoj stopi od dva odsto godišnje, za period od 1. januara 2020. godine do datuma završetka transakcije. Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega je Republika Srbija prihodovala iznos od oko 32 miliona evra. Dodatno, bila je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu je Srbija prihodovala oko 27 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar