Foto:N1

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" odbacuje optužbe da prodaje ugalj lošeg kvaliteta koji utiče na povećanje zagađenosti vazduha i navodi da ogranak Rudarski basen „Kolubara” nikada građanima i firmama nije prodavao jalovinu sa visokim procentom gline.

Rudarski basen „Kolubara“ tvrdi u saopštenju da posluje sa kupcima uglja koji prilikom potpisivanja ugovora dobijaju i dekleraciju za asortiman uglja koji pojedinačno kupuju.

„Svaki asortiman uglja ima posebnu deklaraciju, a takođe svakodnevno se u akreditovanoj laboratoriji radi uzorkovanje i analiza proizvoda. Svaki kupac uglja ima mogućnost da reklamira proizvod ako isporučeni ugalj ne odgovara standardima po deklaraciji“, ističe se u saopštenju EPS i navodi da komisija ogranka RB „Kolubara“ reaguje po upućenoj reklamaciji i odlazi do kupca na proveru.

Dodaju da o zadovoljstvu kupaca kvalitetom uglja koji se isporučujе iz RB „Kolubara“ najbolje svedoči podatak o minimalnom procentu reklamacija nakon dostave na adresu, kao i velika potražnja za našim proizvodom na tržištu, kao i da se redovno pripremaju i izveštaji o reklamiranim količinama.

„Na osnovu isporuke sušenog uglja procenat odobrenih količina reklamacija u odnosu na ukupno isporučenu za prvih devet meseci 2020. godine je 0,05 odsto, a za isti period odobrenih reklamacija na osnovu isporučenog sirovog uglja je 0,1 odsto.Ogranak RB „Kolubara“ prodaje ugalj svih asortimana transparentno i javno, putem javnih poziva, posebno za svaku kategoriju kupaca. Većina kupaca prijavljuje se za kupovinu sušenog uglja, asortiman komad i komad – kocka i  sirovog komada. Najveći broj domaćinstava upravo koristi te vrste uglja“ objašnjavaju u EPS-u.

Naglašavaju da rade na anketiranju zadovoljstva kupaca i da su ocene pozitivne.

„Navodi o lošem kvalitetu uglja kao uzroku zagađenja su paušalno iznete tvrdnje bez ikakvih dokaza. Da bi se utvrdio uzrok nekog zagađenja, a posebno aero-zagađenja, potrebne su analize kvaliteta vazduha i praćenje tih rezultata kroz vreme. To rade relevantne institucije, nadležne za zaštitu životne sredine. Pre plasmana kupcima, ugalј prolazi kroz suvu separaciju čime se u najvećoj meri oslobađa od svih primesa“ zaključuju u EPS-u.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare