Država privrednicima plaća još 60% minimalca za dva meseca

Podeli:
Foto:Shutterstock/Petar An

Privrednici će zaposlenima julsku i avgustovsku zaradu isplatiti uz pomoć države. Kako je večeras najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, država će za jul i avgust za preduzetnike i radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca. Kao pomoć privredi on je najavio i dodatni mesec odloženog plaćanja poreza i doprinosa, kao i bar još dva meseca moratorijuma na kredite, što će važiti i za firme, ali i građane.

Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa državu će, prema rečima Vučića, koštati dodatnih 300 miliona evra.

Kada je reč o projektu „Moja prva plata“, koju je ranije već najavilo Ministarstvo finansija, predviđeno je da država devet meseci plaća firmama određeni iznos zapošljavanje jednog srednjoškolca, a za fakultetski obrazovanog 24. 000 dinara.

Početkom jula Ministarstvo finansija je najavilo da će država, za 10.000 mladih ljudi, pokrivati deo troškova njihove plate.

„Za ovu meru u budžetu će biti izdvojeno dve milijarde dinara“, izjavio je tada ministar finansija Siniša Mali obrazlažući novu državnu meru.

On je tada najavio i da će se nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije  za one koji žele da pronađu novi posao.

Država je privrednicima, zbog ekonomskih posledica epidemije koronavirusa,  u sklopu prvog paketa mera pomoći omogućila ispatu tri minimalca za zaposlene, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa takođe za tri meseca, kao i jeftinije kredite za čiju otplatu garantuje država. Ceo paket mera bio je težak 5,1 milijardu evra, od kojih su dve milijarde evra sredstva banaka.

Država se, u međuvremenu, dodatno zadužila, a Fiskalni savet je u svojoj analizi istakao da u ovoj godini očekuje snažno povećanje javnog duga – sa 53 odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko je iznosio krajem prošle godine, na 61 odsto BDP koliko se očekuje krajem ove.

Predsednik Srbije je večeras za RTS izjavio da je cilj države „da ne pređe nivo javnog duga 60 ili 61 odsto od BDP-a“

„Stopu javnog duga držimo na 57,2 odsto BDP-a,  dok je kod Francuske ta stopa 113, Grčke preko 200 odsto od BDP-a“, rekao je Vučić dodajući da su ove mere donete tako da ne ugroze naš javni dug.

Prema njegovim rečima, preko garantnih šema isplaćeno je 1,36 milijardi evra za 12. 000 preduzeća.

„Dali smo tri minimalca, to je 94,1 milijarda dinara, odnosno 870 miliona evra. Dali smo i građanima po 100 evra što je 72 milijarde dinara, odnosno oko 660 miliona evra“, rekao je Vučić.

Istakao je da se to pokazalo kao dobra mera, jer je podigla domaći PDV i akzice.

„PDV vam je kao krvotok i srce, a akcize su vam ostali organi koji napajaju to“, rekao je Vučić.

Preko Fonda za razvoj je, prema njegovim rečima, odobren 1. 171 kredit u vrednosti od oko 65 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar