Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Privrednici, po svoj prilici, neće moći da računaju na još jedan paket pomoći iz državne kase, ako se kriza zbog epidemije koronavirusa produbi. Predsednik Srbije ponavlja da država para za to više nema dok ekonomski stručnjaci očekuju da će određenih vidova pomoći u drugoj polovini godine ipak biti.

Dok se drugim pikom epidemije pogođeno zdravstvo spašava, privreda počinje da se guši. Ugostitelji su među prvima na udaru. Broj gostiju zbog novih mera im je sve manji, a troškovi za radnike isti. Da je privreda već iscrpljena upozoravaju sindikalne organizacije i od države traže još jednu turu pomoći. Uz novi talas koronavirusa očekuju i talas otkaza.

„Sinoć kad sam gledao nekoliko dnevnika, vesti raznih po celom regionu, to je tačno kao da se komunizam vratio na mala vrata. Jedna stvar je da kad pogledate sve su vesti negativne da uzmete konopče da se obesite, a druga je otprilike samo državo daj i plati, daj i plati. Pa čekajte, odakle da plati“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

S početka epidemije, predsednik nas je ubeđivao da ima odakle.

„Mi smo našli još para. Mi mislimo da…“, rekao je Vučić 29. marta u emisiji kod Jovane Joksimović.

„Ne, smejem se stvarno, nego meni ovo zvuči… Znate kako mi zvuči, kao sada odjednom… Odakle nam toliko para predsedniče?“, pitala je Joksimović.

„Imamo mi pare“, rekao je tada predsednik.

Razloga za smeh danas nema, iako smo, prema predsednikovim rečima najbolje izašli iz krize.

„Jel neko misli da novčana masa „m jedan“ i „m dva“ da to imate dva ćupa pa dođete, pa uzmete. Pa nađite takve predsednike, imate tih stručnjaka koji su opljačkali našu zemlju i koji uvek za sve samo kažu hajde da obezbedimo da država da još više para. Nema“, rekao je Vučić.

Da se „nema“ saglasan je i ekonomski novinar lista Danas. Međutim, upozorava na to da ako se privredi opet ne pomogne, otkaze će pratiti i problem otplate kredita.

„Neke vrste olakšica, bilo da su to poreske olakšice ili nešto drugo, mislim da će morati da budu preduzete. Selektivno ovog puta, ne za sve firme kao što je bilo u ovom prvom talasu, nego samo za one koje su najpogođenije“, kaže novinar Aleksandar Milošević.

Koje bi bile dodatne mere za privredu već se razgovara među kompanijama članicama Američke privredne komore. Predsednik Upravnog odbora te asocijacije napominje da su dosadašnje mere znatno pomogle, ali su fiskalno bile izdašne.

„Fiskalni prostor je svakako sužen, ali ipak očekujemo da će u drugoj polovini godine neke mere države i doći. Kažem, koje će ovog puta za razliku od prethodnih mera biti segmentirane i targetirati one delove ekonomije koji su naročito ugroženi“, kaže Zoran Petrović.

Petrović dodaje da se sada vidi i da je „sto evra za svakog“ trebalo da bude „sto evra za najugroženije“. Podseća da su nam i dalje na raspolaganju one mere koje ne koštaju ništa, a za privredu su značajne i u epidemiji i bez nje. To su, napominje on, vladavina prava, smanjenje korupcije, više digitalnih servisa i donošenje zakona uz javnu raspravu. Naročito onih koji se tiču poreskih i parafiskalnih nameta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare