Dubravka Đedović Handanović Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović reagovala je danas na saopštenje potpredsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dušana Nikezića koji ju je pozvao da ukine akcizu na struju i navela da populistički predlozi i neistine koje je izneo neće pomoći da Elektroprivreda Srbije (EPS) stane na zdrave noge.

Đedović Handanović je u saopštenju istakla da je cilj reformi EPS upravo da se smanji upliv politike u operativno poslovanje kompanije.

Ona je istakla da je neistina da kompanija Ziđin, u kojoj je Srbija suvlasnik, plaća struju po nižoj ceni od one koju EPS naplaćuje drugim domaćim preduzećima, u skladu sa preporukom Vlade Srbije.

Đedović Handanović je dodala da EPS ima pravo da na bazi ekonomskih premisa velikim klijentima ponudi povoljnije cene.

„To je aksiom i tužno je da to ne zna neko ko je bio državni sekretar u Ministarstvu finansija i koji pledira da se predstavlja kao ekonomski stručnjak“, dodala je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da je EPS u 2023. ostvario dobit veću od 96 milijardi dinara, da u budžetu za 2024. godinu nisu predviđene subvencije za EPS, da preduzeće izmiruje svoje obaveze na vreme i da je dočekalo grejnu sezonu sa punim deponijama i akumulacijama i da u ovom trenutku izvozi struju, bez obzira na niske temperature.

„Podsećam i da je novi, profesionalni Nadzorni odbor, odlučio da imenuje za vršioca dužnosti direktora Dušana Živkovića, koji je stručan čovek iz kompanije, pa je nejasno zašto predstavnici opozicije i dalje pominju bivše direktore EPS, osim ukoliko to nije u političke svrhe“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela i da bi bilo bi bolje da je Nikezić, pre iznošenja neistina, zatražio od zvaničnih organa tačne finansijske informacije o poslovanju EPS iz kojih se vidi da je profit u najvećoj meri generisan u drugom delu godine, kada Miroslav Tomašević više nije bio na čelu EPS.

***

BONUS VIDEO – Šta ako još nije stigao račun za struju – u EPS rade samo šalteri za informacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar