Foto: Nova.rs

Centar za lokalnu samoupravu obavestio je javnost da je u ponedeljak 8. novembra, na sednici Skupštine grada Beograda, izmenjen urbanistički plan za potez duž ulica Zemunska-Tošin bunar na Novom Beogradu, a na zahtev firme „Galens invest“ iz Novog Sada.

Kako se navodi u saopštenju CLS, izmenama plana za ovaj strateški deo grada, namena zemljišta je promenjena iz pretežno poslovne i privredne zone u dominanto stambenu zonu. Takođe, po prethodnom planu iz 2016. godine koji je bio uradio Urbanistički zavod, bio je predviđen jedan visoki objekat poslovne namene, a sada se predviđa više visokih stambenih objekata.

Umesto 7.837 ukupno zaposlenih, sada se predviđa samo 854 zaposlena, ali zato se broj stambenih jedinica povećava sa 700 na 2.376. Izmene urbanističkog plana je na zahtev „Galensa“ uradilo privatno preduzeće „Žugaj d.o.o.“, koje pritom radi i novu Analizu i potvrdu ispunjenosti kriterijuma za izgradnju visokog objekta, što je svojevrsni konflikt interesa.

CLS procenjuje da se ovim potezom isključivo izašlo u susret privatnom investitoru, a na štetu javnog interesa i ekonomskog razvoja Beograda. CLS poručuje kompaniji „Galens“ da je poput svih privatnih investitora dobrodošla u Beograd, ali samo ako ne radi na štetu Beograđana i ekonomskog potencijala prestonice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare