Foto:EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Inspektorat za rad u poslednjih godinu dana izvršio je 63.288 inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, gde je utvrđeno 5.525 osoba na radu "na crno", a da su poslodavci, nakon preduzetih mera inspektora, zasnovali radni odnos sa 3.347 ljudi.

Utvrđena su i 253 neregistrovana subjekta, a neposredno posle nadzora 148 se registrovalo u Agenciji za privredne registre, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inspekcija rada je donela 5.272 rešenja o otklanjanju nedostataka u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, 8.008 ukazivanja, upozorenja i naloga na zapisnike i 524 rešenja o zabrani rada, podnela je 3.861 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, na osnovu kojih su poslodavci novčano kažnjeni u ukupnom iznosu od 223,6 miliona dinara, a podnete su i 52 krivične prijave, istakla je resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević.

„Efekti rada Inspektorata za rad se itekako vide. Mere koje inspektori donose apsolutno daju rezultate, a ciljevi su nam zajednički – bezbedni uslovi rada, smanjenje broja povreda na radu, suzbijanje rada na crno i sprovođenje propisa u oblasti radnih
odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu“, istakla je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić je navela da će u narednom periodu raditi na kadrovskom jačanju i poboljšanju tehničke opremljenosti Inspektorata za rad, čiji su inspektori u prethodnom periodu ostvarili, kako kaže, značajne rezultate uprkos otežanim uslovima za rad u pogledu epidemije bolesti Kovid-19.

V.d. direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov izrazio je uverenje da će rad ovog inspektorata u narednom periodu biti još efikasniji, budući da se očekuje zapošljavanje novih kadrova, nabavka vozila i tehničke opreme.

Cvetkov je rekao da je posebno ponosan na doprinos suzbijanju širenja epidemije Kovid-19, da je od januara do oktobra ove godine na celoj teritoriji Srbije izvršeno 12.400 zajedničkih i koordinisanih inspekcijskih nadzora sa drugim republičkim inspekcijama, inspekcijama jedinica lokalnih samouprava i drugim državnim organima, kao i da je te napore prepoznala i Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor, koja je uručila zahvalnicu Inspektoratu za rad.

Cvetkov je dodao i da je Inspektorat za rad u 2021. godini potpisao Sporazum o saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koji obuhvata savetodavno delovanje inspekcije rada prema privrednim subjektima, a u okviru kojih će se organizovati okrugli stolovi na teritoriji cele Srbije, gde će inspektori rada odgovarati na pitanja poslodavaca.

U okviru dvogodišnjeg Tvining projekta „Podrška i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu i inspekcije rada u Republici Srbiji”, uz finansijsku podršku Evropske unije iz sredstava IPA osnaženi su kapaciteti inspektora rada putem obuka i osnovana je Pilot učionica, kao početak razvoja Centra za obuku Inspektorata za rad, naveo je Cvetkov.

Bonus video – Prva noć kovid propusnica u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar