Foto:Profimedia.rs

Američka privredna komora na Kosovu saopštila je danas da je bezuslovno ukidanje kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH od presudnog značaja i da bi takav potez bio dokaz posvećenosti Prištine izuzetno dobrim odnosima sa SAD.

U saopštenju objavljenom na sajtu Američke privredne komore na Kosovu izražava se zabrinutost „zbog nedavnog diskursa u vezi s taksama koje je Kosovo uvelo za dve države Zapadnog Balkana“ i navodi da „barijere u vezi s taksama, koje zemlje u ovom regionu nameću jedna drugoj, ometaju slobodno kretanje robe i ljudi i odlažu napredak na njihovom evroatlantskom putu“, prenosi Kossev.

„U tom pogledu, bezuslovno ukidanje odluke o uvodjenju taksi, u skladu s pozivom predsednika (SAD Donalda) Trampa, državnog sekretara Majka Pompea i ostalih visokih zvaničnika američke administracije, kao i ambasade SAD na Кosovu, od presudnog je značaja i pravi dokaz posvećenosti izuzetnim odnosima sa SAD“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ukidanje taksi će otvoriti put za „konačni mirovni sporazum koji bi rezultirao uzajamnim priznavanjem“, nesmetanom trgovinom i jačim ekonomskim vezama Kosova i Srbije.

U saopštenju se navodi i da brojne američke kompanije aktivno doprinose ekonomskom razvoju Kosova u sektorima kao što su gradjevinarstvo i nekretnine, energija, zdravstvena zaštita i informaciona tehnologija.

Američka privredna komora na Kosovu podsetila je i na direktnu podršku vlade SAD Prištini preko Agencije za medjunarodni razvoj (USAID) i korporacije Milenijum čelendž (MCC).

SAD od Kosova traže momentano i potpuno ukidanje taksi od 100 odsto, uvedenih u novembru 2018. godine, u vreme vlade Ramuša Haradinaja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je prošlog četvrtka da će njegova vlada od 15. marta početi s postepenim ukidanjem taksi, ako Srbija obustavi lobiranje za povlačenje priznanja Kosova i otkloni ekonomske prepreke za kosovske proizvode.

Tu Kurtijevu najavu kritikovao je specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel, rekavši da Vašington ne podržava delimično ukidanje taksi, već da one moraju da budu ukinute u potpunosti.