Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od 19. marta, kada su suspendovani komercijalni letovi, obavljeno je do danas više od 200 povratnih letova, koliko se u normalnim uslovim obavi za dva dana, rečeno je Tanjugu na aerodromu.

Uglavnom su se tim letovima prevozili medicinska oprema, vraćali naši građani u zemlju i odvozili strani državljani.

Takođe, od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji 15. marta do sada beogradski aerodrom zabeležio je pad broja putnika od čak 95 odsto.

I pored toga što su komercijalni putnicki letovi suspendovani do daljeg, zaposleni u operativnim službama arodroma podeljeni su u smene i dežuraju 24 sata dnevno, rekao je izvršni direktor aerodroma zadužen za operativne poslove Žarko Suvačarov.

„Odlukom Vlade Srbije, u cilju sprečavanja širenja virusa korona, svi komercijalni putnički letovi sa aerodrom Nikola Tesla od 19. marta privremeno su suspendovani, ali naše kolege i sve nadležne službe danonoćno dežuraju kako bi aerodrom i u ovim teškim vremenima ostao pouzdan partner odnosno da bi omogućili prihvat svih letova sa specijalnom dozvolom Vlade Srbije“, kaže Suvačarov.

Inače, beogradski aerodrom godinu je zapoceo sa povećanjem broja putnika od 16,1 odsto u januaru i 13 odsto u februaru ove godine.

Kako je naveo, opadanje broja putnika u martu zbog pandemije virusa COVID-19, a potom i zatvaranje aerodroma za komercijalne letove prema odluci Vlade od 19. marta razlog su pada broja putnika od 10,8 odsto tokom celokupnog prvog tromesečja.

Letovi sa specijalnim dozvolama vlade koji se obavljali sa beogradskog aerodroma uglavnom su bili za prevoz medicinske opreme neophodne za suzbijanje virusa COVID-19, kao i za bezbedan povratak naših građana i odlazak stranih državljana iz Srbije.

Inače, Srbija je spremna da otvori aviosaobraćaj, ali će se to učiniti u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još uvek nigde nema putničkih letova, izjavila je juče potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kaže da su naši avioni i aerodromi spremni da započnu letove, kao i da bi otvaranje letova moglo da počne, po nekim preporukama u Evropi, u periodu između 15. i 18. maja.

Takođe, rekla je da će svi građani koji budu želeli da putuju avionom morati da imaju test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata i da će kada slete ići u izolaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare