Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Tendencija da iz godine u godinu raste broj javnih nabavki u kojima se pojavljuje samo jedan ponuđač, štetna je i po građane i po društvo u celini, jer prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs znači veću cenu usluga i vrlo verovatno lošiji kvalitet.

Taj trend je vrlo uočljiv prethodnih nekoliko godina, a prema istraživanju Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava od 100 najvećih javnih nabavki u 2020. godini čak 75 je bilo sa jednim ponuđačem, 18 ih je bilo sa dva, pet sa tri i dve sa četiri ponuđača.

To je prema mišljenju direktora ovog centra i predsednika Koalicije za nadzor javnih finansija Dragana Dobrašinovića pokazatelj da se najveći i najbolje plaćeni poslovi unapred dodeljuju određenim firmama, koje su najčešće vrlo bliske vlasti.

„Kad se na tenderu pojavi samo jedan ponuđač, to može da znači samo jednu stvar. Da je posao unapred dodeljen toj firmi i da je svima ostalima poslata poruka da ne ulaze u takmičenje za taj posao. Jer, njima (vlasti) treba samo ta jedna firma i taj jedan čovek koji je predstavlja, koji je kooperativan u svakom smislu“, kaže Dobrašinović.

Kolika je šteta ovakve politike?

Ekonomista Ljubomir Madžar za Nova.rs kaže da je ona velika.

Ljubomir Madžar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„To da se iz godine u godinu povećava broj tendera sa jednim ponuđačem je loša vest. To je vrlo nepovoljna tendencija po građane i društvo u celini. Kod nas je inače postala vrlo raširena praksa da se ne poštuju propisi, a poznato je da se ti tenderi tako propisuju da samo jedan ponuđač i može da zadovolji te uslove. Zloupotreba je velika i nema sumnje da je to izvor velike štete po privredu i društvo u celini“, kaže Madžar.

Vlast krije cenu kao zmija noge

Kad je reč o šteti koja iz ovoga proizilazi, Madžar kaže da su ti poslovi skuplji nego što bi bili da ima konkurencije.

„Pored cene, veliki problem je i njihova netransparentnost. Mi bi sad mogli da kažemo da je Srbija kad je u pitanju vreme i brzina jako dobro uradila posao sa respiratorima, zaštitnom opremom i vakcinama. Ali vlast krije cenu kao zmija noge. A dok ne znamo koliko je nešto koštalo nema osnova za ocenu te politike, makar mi bili i najbolji u Evropi po vakcinaciji, iza Velike Britanije. Nije važno samo da se nešto uradi, već je bitno i koliko to zemlju košta. Vlast očigledno time ne može da se pohvali, pa o tome mudro ćuti“, zaključuje Madžar.

Trpi i kvalitet

Sličnog je mišljenja i Jasmina Marković predsednica Udruženja ponuđača Srbije.

„Logično je da ako imate konkurenciju, imate i šta da izaberete. A kada imate šta da izaberete, onda je i kvalitet bolji. Takođe, kada neka firma ima konkurenciju, cilj joj je da posao dobije i sledeći put, tako da će se ozbiljno potruditi oko kvaliteta usluge. Tu je, naravno i pitanje cene. Ako ponuđač zna da ima konkurenciju ponudiće nižu cenu. A kada zna unapred da konkurencije nema ponudiće maksimalnu cenu. Sigurno je da plaćamo više“, smatra Marković.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar