Fasada je propala, prozori ponegde razbijeni... Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio gostujući u Beogradskoj hronici da je kompanija "Marera properties“ kupila zgradu "BIGZ-a“, započeto je renoviranje zgrade, zbog čega su većinski renteri prostorija morali da napuste zgradu. Među njima je i volonterska, neprofitna organizacija "Animal Rescue Serbia".

U opširom saopštenju na društvenim mrežama, organizacija je obavestila svoje pratioce da je trenutno primorana da se iseli zajedno sa više desetina životinja koje su u njihovom „rehabilitacionom centru“ imale siguran dom i utočište.

PROČITAJTE JOŠ

„Dragi ljubitelji životinja, ovoga puta se obraćamo sa ni malo prijatnim razlogom. Sada je i zvanično potvrđeno. Primorani smo da napustimo prostorije koje su nam je prethodna uprava zgrade BIGZ ustupila na korišćenje prethodnih 5 godina, od samog našeg osnivanja. BIGZ je dobio novog vlasnika, koji iseljava sve zakupce prostorija u zgradi, jer se kompletan prostor renovira. Ova situacija za našu organizaciju predstavlja jedan od najvećih problema, jer ćemo uskoro izgubiti odjednom sav kancelarijski i magacinski prostor, kao i prostor rehabilitacionog centra za povređene spasene životinje koje ne mogu na ulicu, dok traje njihov oporavak. Kako smo do sada uvek bili na raspolaganju građanima, vladinim i nevladinim organizacijama u zemlji kada je bilo potrebno spasavati životinje, molimo sada da svi koji su u mogućnosti pokušaju da pomognu nama“, započeli su svoje saopštenje na Instagramu.

„Ono što nam je u ovom trenutku najhitnije je smeštaj za ptice i mačke, kao i magacinski prostor od minimum 50 m2 (idealno 100 m2), kako bismo smestili svu neophodnu opremu koju imamo. Veliki deo opreme koju posedujemo je kabast i zahteva dosta prostora. Takođe, potreban nam je i kancelarijski prostor, ali za razliku od rehabilitacionog centra i magacinskog prostora je manje prioritetan u ovom trenutku. Sva spasavanja koja radimo su besplatna i pomažemo društvu već pet godina unazad, sada je pomoć potrebna nama. Pomozite nam da obezbedimo prostor za rehabilitacioni centar životinja i magacinski prostor, to je ono najhitnije. Rok koji imamo za iseljenje je mesec dana“, napisali su oni.

Zgrada BIGZ-a na Senjaku Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Volonterka Sanja Radosavljević iz organizacije Animal Rescue Serbia je, u razgovoru za Nova.rs istakla da će, ukoliko ne pronađu zamenske prostorije, više od dvadeset mačaka i više od četrdeset ptica biti na ulici.

„Mi se bavimo spasavanjem životinja iz kritičnih situacija, sa visina, dubina i sa vode. To je naša oblast. Nismo prihvatilište, ali smo bili primorani da adaptiramo neki prostor koji zovemo rehabilitacioni centar, gde su smeštene  životinje koje smo spasili. One su bile ili povređene ili bolesne, pa nismo mogli da ih ostavimo na ulici“, govori Radosavljević za Nova.rs.

„Trenutno imamo dvadeset mačaka i četrdeset ptica. Kao i ostali zakupci, imamo rok od mesec dana da izađemo, a treba nam novi prostor. Najhitnije nam je prostor za rehabilitacioni centar i magacin. To nam treba, jer ostajemo bez mesta gde smo bili“, dodala je ona.

Iz organizacije apeluju za pomoć.

„Ukoliko imate raspoloživ prostor koji ste spremni da nam ustupite na korišćenje javite nam se na 0669528712 ili na [email protected]. Takođe, ukoliko poznajete nekoga za koga mislite da bi mogao da nam pomogne, nemojte da oklevate, pošaljite mu ovu informaciju“, naveli su na društvenim mrežama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar