Foto: Printscreen

Svi koji zlostavljaju životinje su potencijalni zlostavljači ljudi, upozorile su gošće jutarnjeg programa "Probudi se" na TV Nova S.

„Kada dete mlađe od 12 godina maltretira životnje to je jasan poremećaj odnosa u porodici. Normalno voljeno dete to ne radi nijednom živom biću. Kod deca koja maltretiraju životinjeto to je crvena mapica da se zapitamo kako to dete živi“ rekla je klinički psiholog Branislava Pavlović.

Agresija prema životinjama, kako je upozorila, je uvek samo vrh ledenog brega destruktivnosti jer je to „u psihijatriji često simptoom opšte agresivnosti i poremećaja ličnosti, pa i nasilja u porodici“.

„Odmah bih pretpostavila da bi to dete moglo da zlostavi nekog vršnjaka. Svi koji zlostavljaju životinje su potencijalna opasnost za sve nas. I deca i odrasli koji zlostavljaju životinje su potencijalni nasilnici prema ljudima“ naglasila je.

Za deset godina, kako je navela pravnica Jelena Jevtović, za zlostavljeno životinja prijavljeno je 1800 ljudi, od čega je 350 došlo do suda.

„Kazne su mahom bile novčane i uslovne osude, jako su retke zatvorske kazne. Mnogi u društvu, tu mislim i na nadležne, zlostavljanje shvataju olako i misle da nije bitno. Policija u većini slučajeva uradi sve što je do njih, ali kasnije ti slučajevi često ne dobijaju epilog na sudu“ objasnila je.

U ovoj oblasti Srbija ima zakone slične evropskim, ali, kako je upozorila, „izgleda da samo društvo nije zainteresovano za procesuiranje“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar