Stručnost nebitna: Šta otkriva oglas za državnog tužioca

Hronika 02. jun. 202116:06 > 16:50
Podeli:
Foto: Vesna Lalić

Da stručnost, znanje, obrazovanje, iskustvo i karijera nisu presudni za izbor republičkog tužioca, već, kako tvrdi čitava stručna javnost, isključivo politička i partijska podobnost, najbolje potvrđuje formular prijave koju su kandidati zainteresovani za mesto glavnog tužioca morali da popune i predaju Državnom veću tužilaca. Pored ličnih podataka, prijava uključuje i pitanja u vezi sa stručnom spremom i drugim profesionalnim kvalifikacijama, koje po svemu sudeći nisu nimalo bitne ni presudne jer kanditati nisu u obavezi da na njih i odgovore.

Da izbor Republičkog tužioca u Srbiji nema nikakve veze sa pravosuđem, očuvanjem njegove nezavisnosti i kompletnog pravnog poretka u državi, već da je u pitanju strogokontrolisani politički proces koji zavisi isključivo od volje izvršne vlasti, u javnosti su više puta ponovili brojni predstavnici javnotužilačke perofesije.

U tome su videli i osnovni razlog zašto je prijava aktuelne republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, navodno, ostala usamljena na konkursu za predstojeće izbore u RJT, a da li će tako i ostati trebalo bi da bude poznato uskoro, s obzirom na to da je bilo moguće kandidaturu poslati i poštom.

Njihove navode da je za izbor glavnog tužioca presudna politika, a ne stručnost i biografija, možda najbolje potvrđuje sam formular, odnosno upitnik za kanditate, koji je objavljen na sajtu Državnog veća tužilaca. Među brojnim pitanjima o ličnim podacima izdvajaju se i ona koja se tiču i dužine trajanja studiranja, prosečne ocene,  stručnog usavršavanja, sertifikata i uopšte drugih profesionalnih kvalifikacija.

Pročitajte još:

Dok čak i u poljioprivrednim gazdinstvima takva pitanja služe da bi se kanditati sortirali na osnovu nekih kriterijuma, u upitniku DVT oni nisu dužni na njih i odgovore. Tačnije,  pored svakog takvog pitanje je u zagradi naznačeno da su odgovori opcioni.

Foto:Privatna arhiva

Zašto se takva pitanja uopšte nalaze na formularu ako odgovori nisu neophodni, ali i na osnovu čega se vrši rangiranje kandidata i uopšte razmatra njihova spremnost da se nađu na funkciji prvog tužioca u državi, samo su neka od pitanja čiji odgovori aludiraju da je čitav ovaj izbor jedna obična farsa.

Jer, ako se uzme u obzir da bi svi kanditati morali da imaju diplomu Pravnog fakulteta, jedino što bi preostalo kao mogućnost za rangiranje jeste ocena na pravosudnom ispitu.

Sve to skupa jasno pokazuje zašto se tužioci ne utrkuju za izbor Republičkog tužioca, odnosno zašto je aktuelna tužiteljka zasad jedini kandidat.

Kako su za portal Nova.rs otkrili izvori upućeni u dešavanja u RJT, jedan kanditat u međuvremenu je povukao prijavu, a spekulisalo se i da je vest o usamljenoj prijavi Zagorke Dolovac planski plasirana, kako bi se opipao puls kako domaće tako i strane javnosti.

„Nesporno je da Dolovac skoro deceniju dokazuje režimu Aleksandra Vučića svoju vernost i odanost i d aje zbog toga idealan kandidat. Međutim, pitanje trećeg mandata mogla bi da postavi i Evropa u čijim se zakonima ne prepoznaje izglasavanje istoe osobe na mesto glavnog tužioca toliki niz godina. Dodatni problem je što Dolovac ne uživa poverenje, a ni ugled među građanima, tako da ne bi bilo iznenađujuće da na kraju bude objavljeno da ona ipak nije jedini kandidat, to jest da su još neke prijave u međuvremenu stigle poštom“, kazao je naš sagovornik.

Pročitajte još:

Komentari

Vaš komentar