Foto: FoNet

Danas, 1. jula, ističe rok da Srbija izmesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Rok je postavljen u Vašingtonskom sporazumu koji su u septembru potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsednik SAD Donald Tramp.

Do sada nema zvaničnih informacija da je Srbija postupila po ovoj tački sporazuma, piše Danas i podseća da je Stejt department izrazio nadu da će Srbija i Kosovo nastaviti da se pridržavaju obaveza Vašingtonskog sporazuma, preneo je sinoć Glas Amerike.

„Nadamo se da će naši partneri delovati u dobroj veri i nastaviti da se pridržavaju obaveza preuzetih u Vašingtonu“, navodi se u odgovoru Stejt departmenta na pitanje VoA o poštovanju sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigli u septembru 2020. godine u Vašingtonu.

Primena Vašingtonskog sporazuma stvara prilike za širu saradnju strana i stvara osnov za buduće sporazume, dodali su iz američkog Ministarstva spoljnih poslova.

„Preuzete obaveze već donose korist građanima Srbije i Kosova i ohrabrujemo ih da nastave njihovu primenu“, navedeno je u odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta na pitanje o očekivanjima koja SAD imaju od Srbije u vezi sa postignutim sporazumom i njegovim delom koji podrazumeva premeštanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

Danas podseća da u sporazumu Srbije i SAD, tačka 16 glasi: Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Prema ranijem pisanju medija, nije izvesno da će Srbija ispuniti ovu obavezu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)