Foto: FoNet

Najnovija izjava ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića o tome da "u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim", još jednom je pokazala nameru srpskih vlasti da ne poštuje potpisane međunarodne ugovore.

Ministar Selaković je gostujući na TV Prva rekao „da u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim“ i naglasio da je „malo verovatno da do toga dođe nakon izraelskog priznavanja Kosova“.

PROČITAJTE JOŠ

Selaković je naveo da je Vučić u roku od sedam dana od dogovora u Vašingtonu razgovarao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i rekao da će Srbija, ako „bude poštovana od strane Izraela“, ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalim.

Njegove izjave, međutim, u potpunoj su suprotnosti s ugovorom koji je Srbija potpisala u Vašingtonu tokom septembra 2020. godine, a koji je za širu javnost tada bio obavijen velom tajni.

Srbija se u Vašingtonu obavezala da premesti ambasadu u Jerusalim do prvoj jula ove godine, tačnije do 1.7.2021. godine.

Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan, s druge strane, izjavio je danas za TV Prva da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom.

„Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je defintivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa“, rekao je Vilan.

Na pitanje da li bi Izrael mogao da revidira odluku o priznanju Kosova, ambasador je rekao da ne vidi razlog da Izrael povuče to priznanje.

Šta je potpisano u Vašingtonu?

Srbija i Kosovo su se u odvojenim bilateralnim sporazumima sa SAD tokom pregovora o normalizaciji međusobnih donosa obavezali – Kosovo da će uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom i da će otvoriti diplomatsko predstavništvo u Jerusalimu, a Srbija da će postojeću ambasadu u Izraelu premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Foto: FoNet

Brisel ranije oštro osudio Vašingtonski sporazum

Premeštanjem ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim Srbija bi postala prva evropska država koja je tako nešto učinila. Tri dana nakon što se sporazumom u Vašingtonu na to obavezao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iz Brisela je stiglo oštro upozorenje.

PROČITAJTE JOŠ

“Bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju stvar ozbiljne zabrinutosti i žaljenja”, izjavio je portparol predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) u kome upućuje na izjavu datu tokom konferencije za medije u Briselu 7. septembra.

Portparol predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano naglasio je da je stav EU po pitanju premeštanja ambasada u Jerusalim poznat i da se nije promenio, izjaviši da nijedna država članica EU nema ambasadu u tom gradu, što je u skladu, kako je rekao, sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) 478 iz 1980. godine.

„S obzirom da su Kosovo i Srbija pristupanje EU ili integraciju u EU prepoznali kao svoj strateški prioritet, EU očekuje da i jedni i drugi deluju u skladu sa ovom opredeljenošću tako da njihova evropska perspektiva ne bude ugrožena. Srbija već pregovara o pristupanju EU i stoga se očekuje da Srbija progresivno usklađuje svoje politike sa trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU”, naveo je Stano tada.

Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar