stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

Stejt department izrazio je nadu da će Srbija i Kosovo nastaviti da se pridržavaju obaveza Vašingtonskog sporazuma, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America - VoA).

„Nadamo se da će naši partneri delovati u dobroj veri i nastaviti da se pridržavaju obaveza preuzetih u Vašingtonu“, navodi se u odgovoru Stejt department na pitanje VoA o poštovanju sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigli u septembru 2020. godine u Vašingtonu.

Primena Vašingtonskog sporazuma stvara prilike za širu saradnju strana i stvara osnov za buduće sporazume, dodali su izbori američkog Ministarstva spoljnih poslova.

„Preuzete obaveze već donose korist građanima Srbije i Kosova i ohrabrujemo ih da nastave njihovu primenu“, navedeno je u odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta na pitanje o očekivanjima koja SAD imaju od Srbije u vezi sa postignutim sporazumom i njegovim delom koji podrazumeva premeštanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

Rok za ispunjenje obaveza po toj tački sporazuma je 1. jul 2021.

Istovremeno, verzijom sporazuma koju je potpisao tadašnji kosovski pregovarač Avdulah Hoti definisano je uzajamno priznanje Kosova i Izraela, što se dogodilo ubrzo po potpisivanju sporazuma u Beloj kući.

Kosovo je svoje diplomatsko predstavništvo na najvišem nivou u Jerusalimu otvorilo u martu 2021. godine, dodaje VoA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram