Cirkus na lokalu: Na vlasti „Aerodrumi“, špijuni, veseljaci

Politika 30. avg. 202008:22 > 08:27
Podeli:
Foto: Nova.rs, privatna arhiva, printscreen TVSubotica belami.rs

Formiranje lokalnih vlasti širom Srbije uvek je sa sobom nosilo dozu intrige, kalkulisanja, otklona od republičkih smernica, ali ponajviše šokantnih perosnalnih rešenja na mestima predsednika opština, skupština, graondačelnika. Ni ovaj put nismo pošteđeni tog cirkusa.

Iako neizvesnost oko republičke Vlade i dalje traje, neke lokalne vlasti su se odvažile da pristupe formiranje vlasti bez jasnih republičkih smernica.

Evo kako je to do sada izgledalo.

Drugi mandat „Aerodruma“

Ove nedelje je i Kruševac dobio novog-starog gradonačelnika. U pitanju je Predrag Terzić, mladi (36) lav SNS, kojeg sugrađani pamte ne toliko po uspesima u fotelji čelnika ovog grada, pa ni po aferama, već po specifičnom stilu javnih nastupa.

U mediji je Terzić, naime, dospeo nakon što je na konferenciji za novinare rekao da i njegov grad zaslužuje i želi da bude regionalni centar vazdušnog saobraćaja, poput Niša. Nažalost, plemenita ideja pala je u drugi plan kada je „aerodrom“ nesrećno nazvao „aerodrumom“.

Posle toga neko vreme nije bilo jezičkih gafova Terzića, a onda je na red došla nova kovanica: umesto „zoohigijena“, rekao „zoohijena“ i izmislio novu životinjsku vrstu.

U novom mandatu imaće priliku i za nove lapsuse.

Požeška družina

I predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović je pitoreskna ličnost. Portal Nova.rs objavio je video njegovih ranih radova, na kojem se vidi kako pijan pada preko stolova. Ovo mu je, inače, drugi mandat na ovoj poziciji.

Njegove kolege, koje su na čelu lokalne skupštine, takođe su imali zanimljiv put napredovanja. Kako smo objavili, Dejan Mrkić i njegova zamenica Olgica Krsmanović, karijeru su gradili preko komentarisanja postupaka opozicije na društvenim mrežama. Ta aktivnost u narodu je poznata kao „botovanje“, i – opet prema narodnom verovanju – nagrađuje se sendvičima. Ali, Mrkić i Krsmanović dobili su i mnogo više od toga.

Trojka sa optužnica

Niš je, takođe, dobio novo-staro rukovodstvo. Veliko iznenađenje (maka gledano sa strane) predstavljao je izbor Dragane Sotirovski, bivše novinarke RTS i načelnice Okruga, na mesto prve gradonačelnice u istoriji Niša. Taj izbor, revolucionaran bez sumnje, pada u drugi plan kada se vidi personalni sastav lokalne vlasti.

A on kaže ovako: za predsednika i zamenika predsednika niške Skupštine izabrani su Boban Džunić i Igor Novaković, naprednjak i socijalista, obojica hapšeni zbog navodne korupcije pre nekoliko godina. 

Kako pišu Južne vesti, osim toga, konstituisane su prošle nedelje i opštinske skupštine u Nišu, a za predsednika palilulske izabran je Nikola Božić iz SNS, dva puta hapšen – prvi put sa Džunićem 2017, a drugi put sredinom 2018, opet zbog navodne pronevere. U slučaju Nikole Božića naveli su da je optužnica podignuta, ali da je, po proceduri, na ispitivanju u Višem sudu. Podsećamo, prošle nedelje izabrana je nova gradska vlast, a SNS i SPS su nastavili koaliciju.

Stevan Bakić Foto: Printscreen/YouTube/TV Subotica

Subotički triler

U Vojvodini, s druge strane, pozitivne promene.

Građani Subotice (makar oni koji nisu kloni nasilju) odahnuli su što je sa čela grada otišao Bogdan Laban, poznat po pretnjama da će stranačkom kolegi iščupati grkljan. ali, ne lezi vraže, eto na njegovom mestu Stevan Bakić Baki, čovek koji je po sopstvenom priznanju špijunirao i pratio građane ovog grada koji su protestovali na demonstracijama „1 od 5 miliona“.

Balkanski špijun je, tako, nasledio šarmantnog čupača grkljana.

Starogradska koncentraciona vlast

Iako je prestonica praktično u blokadi jer se čeka predsendikov „mig“ kako bi lokalne vlasti mogle da formiraju koalicije po njegovom ukusu, vlast na Starom gradu je „ušla u pucanj“ i formirala se po ugledu na koncept koncentracione Vlade.

Tako u opštinskoj vlasti imamo SNS (koja je zamalo sama osvojila natpolovičnu većinu), SPS, ali i preletača iz opozicione „Metle“ koji je u veću opštine, kao i predsednika skupštine iz redova SPAS-a.

Na prvi pogled neracionalno deljenje moći; na drugi već – klasična SNS svaljivanje odgovornosti. Pa ko prihvati.

Pad kuće Nikolića

Nije iznenađenje, ali jeste kraj jedne epohe: Radomir Nikolić više nije gradonačelnik Kragujevca, pa je, krenuo je stopama svog oca Tomislava.

Radomir Nikolic
Radomir Nikolić Foto:Aleksandra Petrovic/Nova.rs

Nikolić, koji je mesecima pre izbora ispraćan sa mesta gradonačelnika, poražen je od strane druge struje naprednjaka i trenutno je bez nameštenja. U najboljem maniru SNS, nemoguće je saznati da li se i koja funkcija sprema za Radomira, ali, ako je zaista krenuo očevim stopama, bić lukrativna i bezbedna.

 

Komentari

Vaš komentar