Foto: shutterstock By seeyah panwan; arhiva

Koalicija SNS, SPS i SPAS-a preuzela je vođenje Starog grada od opozicije i time potvrdila novu političku realnost u Srbiji - koncentracionu vlast, koja će se, po svemu sudeći, formirati i na republičkom nivou. Procesi koji su doveli do takvog razvoja događaja u beogradskoj opštini poklapaju se skoro identično sa onima kojima svedočimo na republičkom nivou.

Pišu: Vojislav Milovančević i Mihailo Jovićević

Podsetimo, u Skupštini opštine Stari grad juče je tajnim glasanjem za predsednika opštine izabran Radoslav Marjanović iz SNS. Za njega je glasalo 43 od ukupno 52 odbornika koji su prisustvovali sednici. Osam odbornika je bilo protiv, a jedan listić je bio nevažeći.

Ranije ovog meseca mogućnost formiranja „neke vrste koncentracione Vlade“ najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić,  što je bio svojevrsan uvod u ono čemu svedočimo danas na Starom gradu.

PROČITAJTE JOŠ...

“Što se mene tiče i što bih predložio ljudima u SNS, jesu dva koncepta: prvi je prosta koalicija sa jednom partijom, neću reći kojom; a drugi je zbog talasa korone na jesen i zbog Kosova i neophodnosti da izađem iz svetske ekonomske krize, za godinu i po dana da imamo parlamentarne izbore”, rekao je Vučić, dodajući da je bliži prvom konceptu.

Međutim, prvi koncept nije prevladao, bar kad je reč o centralnoj beogradskoj opštini. Pored pomenutog, još neki stari koncepti, svojstveni srpskoj politici, ponovo su dobili potvrdu – preletanje i uništavanje opozicije.

U bojkot za Srbiju Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bojkot kao katalizator

Šta je dovelo do naizgleg nerazumne odluke da praktično svi koji su prešli cenzus budu deo izvršne vlasti?

Uprkos tome što je bojkot u nekim situacijama opoziciju doveo u teži položaj, on je istovremeno doveo u pitanje i legitimitet vlasti. Izlaznost u Srbiji (nakon višestrukog brojanja u režiji RIK) ipak je ostala ispod 50 odsto, a na Starom gradu – našoj paradigmi u ovom slučaju – šokantnih 26 odsto.

Zato je i bilo potrebno da SNS, kom je na Starom gradu za većinu falilo samo dva odbornika, u vlast uzme i SPS i SPAS i preletače iz koalicije Metla.

Radoslav Marjanovic
Radoslav Marjanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Svaljivanje odgovornosti

Gde je koncept najšire moguće koalicije isplativ?

Isplativ je onda kada treba svaliti odgovornost za krtike na vođenje opštine/države. Da je to cilj i novoj lokalnoj koaliciji, pokazuje i stav novog predsednika opštine koji je rekao da će sarađivati i sa opozicijom, a isto očekuje i jedan od retkih predstavnika opozicije:

„Mislim da će to biti jedan ‘nežan’ pristup opoziciji i građanima mada će gledati da ih što više zadovolje, ali u tome neće uspeti u potpunosti zato što će zbog diktata iz grada imati problem sa građanima ako im neko godinu dana rešava Dušanovu ulicu ili preti ukidanjem javnog prevoza ili iskopavanjem novih ulica”, napomenuo je on.

Sličan je koncept i predsednika, koji je – iako satanizuje opoziciju – u transu izborne noći rekao da će Vlada biti otvorena za sve, pa i za one koji potencijalno ne pređu cenzus. A ako i ne bude te „pirine“, tu je uvek SPS kao džak za udaranje.

Sve se menja, preletači ostaju

Oni koji ne pređu preko praga cenzusa mogu da ga kupe. Preletanje, stara srpska boljka, u punim dimenzijama pokazala se i na Starom gradu.

Ranije je Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je da će odbornici te stranke koji prilikom formiranja vlasti u gradskoj opštini Stari grad budu glasali za koaliciju Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i SPAS-a Aleksandra Šapića, biti isključeni iz DSS. Iz DSS su naveli da će odbornici Bojan Кalaba, Miljana Ostojić i Radoslav Novaković, koji su na proteklim lokalnim izborima izabrani na listi “Metla 2020-Miloš Jovanović – DSS”, a koji su najavili da će glasanjem podržati formiranje vlasti SNS-SPS-SPAS na opštini Stari grad, biti izbrisani iz članstva u Demokratskoj stranci Srbije, u skladu sa članom 6, Statuta Stranke.

To se upravo i dogodilo.

Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Skupštini Srbije godinama unazad dešavaju se slične scene, pa sada za mesto predsednika Skupštine kandidaturu ističe i Vladimir Marinković, bivši poslanik stranke Rasima Ljajića, sada naprednjak. Osim toga, 11 poslanika funkcionisaće bez kluba, što znači da će biti otvoreni za „predloge“. Ko će od nestranačkih ličnosti u Vladu tek ćemo videti.

Opozicija ponovo razbijena 

I kao i na republičkom nivou, opozicija je i na lokalu doživela fijasko.

Tokom tajnog glasanja, osam odbornika je bilo protiv formiranja nove vlasti na Starom gradu, dok je jedan listić je bio nevažeći. Mimo odbornika DSS, koji su trebali da budu opozicija, nasuprot vlasti u Starom gradu, ostala je odbornička grupa „Srca grada“ koja u Skupštini opštine Stari grad ima pet odbornika.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je i bez opozicionih odbornika, odnosno njihovog preletanja, mogla da se formira vlast na Starom gradu, stiče se utisak da vlast ne propušta priliku da kad god može zada udarac opoziciji i dodatno produbi nepoverenje u njene predstavnike – jer se njihovim postupcima (koji su nesumnjivo podstaknuti političkom trgovinom) opozicioni glasači stavljaju pred dilemu: Kako da budem siguran da moj glas na kraju neće na kraju postati glas za one koji su na vlasti?

Vlada Srbije još uvek nije formirana, ali ako se “po jutru dan poznaje”, onda ćemo slike iz Starog grada ubrzo gledati i na republičkom nivou.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare