Lamont Marsel Džejkobs, rođeni Amerikanac koji predstavlja Italiju na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio je zlato u sprintu na 100 metara.

Džejkobs je istrčao distancu za 9,80 sekundi, čime je oborio evropski rekord u ovoj disciplini.

PROČITAJTE JOŠ:

Prethodni rekord držao je takođe Lamont tako što je u Tokiju istrčao 9,84 sekunde, dok su Francuz Džimi Viko i Portugalac Fransis Obikvelu trčali stotinu metara za 9,86 sekundi.

Ovo je prvo zlato za nekog od predstavnika Evrope u ovoj disciplini posle Linforda Kristija, koji je 1992. osvojio zlato 1992. godine. Treba napomenuti da je i Kristi po rođenju Jamajkanac.

Od 1992. do danas pobeđivali su Kanađanin Donovan Bejli, Amerikanci Moris Grin i Džastin Getlin, da bi na poslednja tri olimpijska turnira pre Tokija najbolji bio Jusein Bolt.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Džejkobsov sunarodnik po rođenju, Fred Kerli završio je na drugom mestu predstavljajući Sjedinjene Države, dok je Kanađanin Andre de Grase osvojio bronzanu medalju.

Kerli je istrčao 100 metara za 9,84 sekunde, a De Grase za 9,89. Koliko je konkurencija bila tvrda svedoči i to da su ostali takmičari koji su završili trku svi bili ispod deset sekundi.

Četvrti je bio Južnoafrikanac Akani Simbine sa 9,93 sekunde, Roni Bejker iz SAD je završio trku za 9,95 sekundi, a Kinez Bingtijan Su za 9,98 sekundi.

Nigerijac Enoh Adegoke nije završio trku, dok je Britanac Žarnel Hjuz diskvalifikovan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar