Foto: youtube.com

Zurabi Datunašvili doneo je Srbiji jedno od šest odličja u Tokiju. Za to velike zasluge ima sumanuti potez jednog čoveka iz Gruzije.

PROČITAJTE JOŠ

Doživeo je Datunaštvili nešto što nije mogao da sanja ni u najvećim noćnim morama, u januaru 2019. bio je žrtva velikog incidenta, posle kog je odlučio da se više ne takmiči pod zastavom zemlje u kojoj je rođen.

Datum je bio 11. januar, a Palata sporta u Tbilisiju bila je poprište nacionalnog šampionata Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom.

U finalu su se našli Datunašvili i Robert Koblijašvili, višestruki prvak Evrope i sveta. Sudijska odluka je bila takva da je Koblijašvili dobio meč, što je izazvalo velili revolt i proteste, Datunašvili je bio besan i smatrao je da je suđenje bilo fingirano, usledio je verbalni obračun, nakon čega je usledila i prava gužva.

Gegešidze je uhapšen i ubrzo posle toga pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Situacija je izmakla kontroli kada je predsednik rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze uleteo među zavađene strane i Datunašvilija udario gvozdenim predmetom u glavu.

Prethodno je 2018. Datunašvili bio ljut zbog načina rada Saveza, izjavio je da se ne slaže sa načinom rada nekih od trenera.

Tada ga je Savez diskvalifikovao, a onda ga je i „bušio“ na svakom koraku. Sve je kulminiralo tim kontroverznim finalnim suđenjem, na kom je Datunašvili pretrpeo niz uvreda uz prepirke sa sudijama.

U jednom momentu je napravio performans i protest, usred takmičenja je seo na strunjaču, a onda je došlo do fizičkog obračuna u kom je na svojim leđima osetio udarac šipki.

„Prošlog leta, pokušali su da ugnjetavaju momke koji su zaslužili da odu na Svetsko prvenstvo, i pojedini treneri su slali svoje štićenike. Onda su bili iritirani mojim mišljenjem koje sam izneo, da sportiste ne treba birati prema tome ko koga trenira, nego prema tome ko je najbolji. Hoću da zahvalim svima koji su bili uz mene i podržali me. Znam da se danas nikom ne sviđa stanje u Savezu i želim da zamolim sve da se ne plaše da govore o ovoj temi.. Takođe, obratio bih se trenerima koji na mnoge načine maltretiraju momke koji se plaše da govore o ovoj temi. Hoću da apelujem na naše poznate sportiste koji su nepravedno otpušteni iz Rvačkog saveza, a umesto njih su angažovani opskurni ljudi koji nemaju veze sa svetom rvanja“, rekao je tada Datunašvili.

Naveo je i da je to samo tek deo problema, apelovao je na državu i ministarstva, ali je u međuvremenu odlučio i da ode.

Posebno se obratio nasilniku koji je prošao samo sa mizernom novčanom kaznom, za nasilje koje su zabeležile TV kamere.

„Verujem da će ćutanje dovesti do još gorih rezultata i da ćemo doći do još neverovatnijih scena od onih koje ste videli. Kao što ste videli, rukovodstvo Saveza otvoreno koristi nasilne metode da pobedi ljude koji ga ne vole. A svaki sportista ili trener može postati takav u bili kom trenutku. Želeo bih da pozovem sve, veterane, sportiste, bivše i sadašnje, nadređene u federaciji, da stanu zajedno i okončaju ovo u svetu rvanja. Sada tišina razara, do ovog nas je i dovelo ćutanje, čekanje da će neko drugi javno reći kakve probleme imamo. Nije sramota pričati o problemima. Stidom se navikavamo na nepravdu. Današnja tišina znači jačanje ovog klana koji vlada, to dovodi do katastrofalnih i nepopravljivih posledica. Pozvaću celu rvačku porodicu da stane zajedno i zahteva ostavku, kako bi se rvanje vratilo u naš svet i oslobodilo neshvatljive grupe koja vlada diktatorskim metodama“, naveo je tada Zurabi.

Foto: Youtube.com

Posle izlaska iz pritvora, održan je sastanak u Gruzijskom rvačkom savezu, posle tri sata većanja, Gegešidze izašao je samo da se izvini i ostao je predsednik Saveza.

„Ako smo nešto uradili, to je delo rvača, složili smo se da oni treba da reše unutrašnja pitanja i da se ne mešaju, Datunašvili je trebalo da trenira, ode na takmičenje i dokaže svoju superiornost. Uprkos nemirima, dali smo šansu Zuri“, naveo je tada nasilni predsednik, koji je naveo „da se izvinjava njemu i svima ako je to potrebno“.

Nije se na tome završilo, Gegešidze je pokušao da sabotira nastupe za Srbiju.

„Predsednik Olimpijskog komiteta Gruzije Leri Habelov dao je pismenu saglasnost Srbiji da se takmičim za Srbiju, ali su se drugi mešali. Posebno je predsednik Rvačkog saveza Gega Gegešidze odbio da dozvoli takmičenje. Žao mi je što sam zbog ličnih interesa iz Gruzijskog rvačkog saveza morao da propustim drugo Svetsko prvenstvo zaredom, ali se nadam nastavku sportske karijere“, rekao je svojevremeno Datunašvili.

Nastavio je, i to kako – medaljom u Tokiju, koju je posvetio Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar