Bruks: Ponosna što sam iz Srbije, nadam se da će ceniti ono što smo ostavile

Tokio 2020 07. avg. 202113:53 > 19:11
Podeli:
Ženska košarkaška reprezenetacija Srbije, Jelena Bruks
Foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall)

Jelena Bruks, kapiten ženske košarkaške reprezentacije, protiv Francuske je poslednji put izašla na teren u dresu sa državnim grbom.

Meč je okončan porazom, Francuska je osvojila bronzu, pa se nije od reprezentacije oprostila medaljom, ali je, uprkos suzama, uspela da smogne snage za poslednju izjavu:

„Bilo mi je čast i zadovoljstvo da budem deo ovog tima toliko godina. I kada nije valjalo i kad je valjalo i opet nije valjalo. I sad opet valja… Kako god, Jelena je uvek bila tu i nikad mi nije bio problem da obučem ovaj dres na sebe, preko celog leta. Šta god da ostavljam iza sebe. Ovo leto mi je bilo najgore, najteže, ali, zahvaljujući grupi devojaka sa kojom sam bila ove godine, mogla sam da izdržim do samog kraja“, rekla je ona za zvanični sajt Košarkaškog saveza Srbije.

PROČITAJTE JOŠ...

Kada je u pitanju sama utakmica, Bruks je čestitala Francuskinjama:

„Francuska je bila bolja danas, to su pokazale. Toliko godina smo ih mučile, toliko godina smo im uzimale medalje. Ovo je bio njihov trenutak, kao što je naš trenutak bio protiv Španije u četvrtfinalu u Valensiji. Tako je ovo bio njihov trenutak da nama vrate za sve. Mogu samo da im čestitam i da budem preponosna na sve moje saigračice, na stručni štab, kroz šta su sve prošli sa nama i mi sa njima.“

Potom je, nakon kraće pauze, dodala:

„Želela bih da se zahvalim Košarkaškom savezu Srbije koji je sve naše prohteve i zahteve ispunjavao. Olimpijski komitet takođe. Naš sam boravak ovde, osećale smo se mirno, bezbedno, bez ikakvih problema. Tako da stvarno, još jednom, zadovoljstvo mi je da igram ovde. Mnogo sam srećna što potičem iz Srbije i uvek ću se ponositi time. Da li ću sutra živeti u nekoj drugoj zemlji, uvek ću biti ponosna Srpkinja i uvek ću biti najveći navijač Srbije u bilo kom sportu, a najviše u ženkoj košarci“, rekla je Bruks.

Iza sebe ostavlja generaciju koja je poslednjih godina bila među najdominantnijima u Evropi i jedna od najboljih na svetu, a upitana da li je na to posebno ponosna, nije imala dilemu:

„Naravno! Od one 2013, kada smo iznenada bile četvrte na tom Evropskom prvenstvu, što niko u tom trenutku nije očekivao, s obzirom kakva su bila evropska prvenstva i koliko smo kvalifikacija igrale pre toga, je počelo da se priča o Srbiji. To je bio trenutak kada je počela Srbija da se pojavljuje. Onda je krenula 2014, pa 2015, 2016… Da ne pričamo dalje šta se dešavalo. Svi to već znate. Svi imate to upisano. Opet, drago mi je što sam bila deo svega toga, da vratimo Srbiju na mapu Evrope i sveta. Samo se nadam da ko god da ostane i ko god da bude deo toga, će to ceniti i potruditi se da… Ne kažem da sad mora sve da se osvaja, ali makar da se potrudimo da Srbija bude tu gde zaslužuje.“

Jelena Bruks i Sonja Vasić; Foto: FIBA

Osvrnula se i na to što je samo tri meseca posle porođaja zaigrala za reprezentaciju na Evropskom prvenstvu 2019. godine u Beogradu. Na pitanje da li zna koliko je to velika stvar, rekla je:

„Jesam. Ali, toliko puta posle toga sam rekla da to više nikada ne bih uradila. To je bilo jednom. I ko god me pita, nikome ne savetujem da tako nešto uradi. Hvala Bogu, nisam imala nikakve posledice. To je sve zahvaljujući ljudima koji su bili oko mene i treneru i Savezu, i svima koji su omogućili da moje dete i moj muž budu sa mnom celo prvenstvo. Zbog toga mi je bilo lako da sve to iznesem. Ali, da to ponovim ikada više, u bilo kojoj situaciji, to ne…“, zaključila je Bruks.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar