Legende naše košarke: Sonja Vasić i Jelena Bruks; Foto: FIBA

Sonja Vasić i Jelena Bruks oprostile su se od dresa Srbije nakon završenih Olimpijskih igara u Tokiju. Suze nisu krile, ni ne treba, postale su primer kako se igra za reprezentaciju.

Srbija je završila takmičenje na četvrtom mestu porazom od Francuske sa 91:76, a ujedno je to bio i poslednji meč dve velike legende srpske košarke.

Vasić se 17 godina bavila košarkom, a u tom periodu je bila jedna od najboljih igračica sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Čak 12 sezona zaredom učestvovala je na Završnom turniru Evrolige, a tri puta je osvojila najvažniji evropski trofej (dva puta sa Spartakom iz Moskve i jednom sa Pragom). Ima i dva Superkupa Evrope

U bogatoj reprezentativnoj karijeri je osvojila dva zlata na Evropskim prvenstvima (2015. i 2021. godine), te jednu bronzu. Okušala se i u WNBA u dresu Čikago Skaja, a draftovana je sa 26. pozicije. Kasnije je dve godine provela u Finiks Merkuriju.

Na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru donela je prvu medalju za košarkašice na Igrama od osamostaljenja kada je naša selekcija uzela bronzu. Nije imala sreće da i poslednji meč u karijeri zaokruži medaljom.

Bila je tri puta i idealnom turniru EP – 2015, 2019. i 2021. godine, a poslednji put je bila i najbolja igračica takmičenja. Dva puta je ponela nagradu za srpsku košarkašicu godine – 2016. i 2019. godine.

Tokom uspešne karijere se borila sa povredama kolena i osvojila brojna domaća takmičenja. Karijeru je počela u Crvenoj zvezdi, zatim igrala za UB Barsu, Burž, Spartak iz Moskve, Čikago, USK iz Praga, Finiks, Dinamo Kursk i Đironu.

Od 2019. godine je u braku sa srpskim veslačem Milošem Vasićem kada je promenila devojačko prezime Petrović.

Jelena Bruks (devojačko prezime Milovanović) postala je jedna od najuspešnijih kapitenki u istoriji ženske košarke. Sa reprezentacijom je osvojila dva zlata na Evropskim prvenstvima (2015. i 2021. godine), te jednu bronzu 2019. godine na EP u Beogradu.

Krilni centar je u nekoliko navrata znao da pogura našu selekciju kada god nam nije išlo, a onda sa Sonjom i prelomi meč.

Trenutno brani boje Šoprona, u kome će nastaviti da igra i nakon Olimpijskih igara.

Počela je u Šumadiji iz Kragujevca, zatim igrala u Dubočici iz Leskovca, odlazi u Vojvodinu. Put je dalje vodio do Šoprona, zatim Spartaka iz Moskve (sa kojim će 2011. godine biti vicešampion Evrolige), a zatim je tri godine kasnije bila druga u Evrokupu sa Dinamom iz Kurska.

Usledio je WNBA draft na kome je izabrana kao 24. pik od strane Vašington Mistika. Zatim se vratila u Evropu i nosila dres Orduspora, Bešiktaša, Perufmerias Avenide i na kraju Šoprona od 2017. godine.

Bila je drugi najbolji strelac Evrolige u sezoni 2012/2013, a sa reprezentacijom je na Olimpijskim igrama osvojila bronzu 2016. godine, dok je pet godina kasnije stigla do 4. pozicije.

Pamtiće se i njen potez kojim je pokazala koliko zapravo voli Srbiju. Porodila se 15. marta 2019. godine, a samo tri meseca kasnije je počela sa žestokim treninzima kako bi igrala za Srbiju na prvenstvu Evrope.

Suprug i sin su bili u Zrenjaninu sa njom tokom grupne faze EP, a bili su i sve vreme tokom priprema sa njom.

Devojke za primer i ponos, ispisale su istoriju srpske košarke. Hvala za sve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare