Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kada si šampion nikada se ne zadovoljavaš odličnom sezonom. Kada si na korak od toga da postaneš najbolji ikada, sebi postavljaš naizgled nemoguće misije.

Baš kao što je Tom Kruz, glavni glumac franšize „Nemoguća misija“, gledao finale Vimbldona na kojem je Đoković još jednom pokazao klasu protiv Beretinija i Srbin pravi sopstvenu franšizu.

PROČITAJTE JOŠ

Do sada smo videli tri ostvarenja u režiji Srbina, najpre je bio ubedljiv na Australijan openu (osvojio trofej sa rupturom mišića od 2,5 centimetara), zatim bio najbolji na Rolan Garosu (pobedio i Rafaela Nadala, jedini igrač koji ima dve pobede protiv njega na ovom turniru), a onda podigao i trofej na Vimbldonu uz najbolji procenat pobeda (88,76 odsto) na ovom turniru.
Čitava planeta odbrojava do „kalendarskog slema“ koji znači osvajanje svih grend slem turnira u jednom sezoni (to nije viđeno još od Roda Lejvera 1969. godine), Novak je dodatno postigao lestvicu.

Želi da uradi nešto što nije nikada pošlo za rukom nikome ni u muškoj, ni u ženskoj konkurenciji. „Zlatni slem“ ima samo jedna dama u istoriji, ta 1988. godina Štefi Graf je najbolja individudalna sezona u istoriji tenisa. Uz „kalendarski slem“ uzela je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

U muškoj konkurenciji ovo nije uspeo niko da uradi. Novak ne samo da je odlučio da dođe do „Zlatnog slema“ završio je tri od pet zadataka, već je uz sve to dodao još jedan izazov.
Naime, pošto se u singlu igra šest mečeva zaključno sa finalom (na grend slemu ima sedam susreta), Srbin je odlučio da se takmiči i u dublu. Sa Ninom Stojanović bi do eventualnog zlata u dublu mogao da stigne sa samo četiri trijumfa, a tri već garantuju medalju!

Đoković je od početka godine najavljivao pisanje istorije, ali je apsolutni fokus bio na osvajanju Rolan Garosa koji je procenjen kao najteži zadatak. Tamo je uspeo da savlada i „kralja šljake“ nakon preokreta, a onda u finalu uspe da sruši Cicipasa, iako je imao dva seta zaostatka.

Tada mu se sve prosto otvorilo, sklonio je sebi sa puta Nadala, koji je odlučio da se povuče sa Vimbldona i Olimpijskih igara (Novaku će biti utoliko lakši zadatak) i da sve karte baci na US Open (30. avgust-12. septembar).

Đoković na Olimpijskim igrama
Peking 2008.
Bronza
London 2012.
Četvrto mesto
Rio de Žaneiro 2016.
Prvo kolo

Srbin se nalazi u seriji od 21 pobede zaredom, od toga je čak 14 ostvario na grend slem turnirima uz tri na Olimpijskim igrama. Ovo je osmi put u karijeri da ima 20 i više pobeda zaredom, a najduži niz je imao čuvene 2015. godine kada je stigao do 43 trijumfa. Novak ne krije da je cilj osvajanje svih turnira, a poslovično oprezni Marjan Vajda, trener našeg asa, takođe je otvoreno govorio o velikom cilju.

Srbin se prisetio gorkog iskustva iz 2016. godine koje ga je samo ojačalo.

“ Sve je moguće. Putovanje na kojem sam do sada bio je fantastično. Ostvario sam uspehe za koje su mnogi mislili da su nemogući. Sve je moguće i u dobroj sam poziciji kada je reč o zlatnom slemu. Ali znate, tako je bilo 2016, pa sam izgubio na Vimbldonu u trećoj rundi. Sada imamo samo dve sedmice do Vimbldona, što nije idealno. Ali probaću da se prilagodim što je pre moguće igri na travi“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar