Dimitrije Levajac stonoteniser
Dimitrije Levajac Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

"Moj otac je čitao tekst gde je pisalo da šanse za Olimpijske igre imaju odbojkaši, rukometaši... Prokomentarisao je da je čudno što nisu spomenuli stoni tenis. Rekao sam: 'Tata, nemoj da se zezaš, kakve Igre'", priča Dimitrije Levajac za Nova.rs.

Levajac (18) će biti najmlađi srpski olimpijac u Tokiju, a način na koji je sa stonoteniskom reprezentacijom uspeo da izbori takmičenje u Tokiju dugo se prepričavao. Za naš portal je govorio o svemu što ga očekuje u Japanu i važnim izazovima pred sam početak Olimpijskih igara.

Levajac je pozvan u reprezentaciju umesto prekaljenog veterana Aleksandra Karakaševića koji se povredio nedugo pre početka turnira, a niko nije mogao ni da očekuje da će ovo ispasti jedna od najlepših priča kvalifikacija za Olimpijske igre.

PROČITAJTE JOŠ

„Bilo je interesantno to što se desilo. Sticajem okolnosti Sale se povredio, imao je povredu ramena i odlučio da meni da priliku. Mislim da sam se za to odužio na pravi način. Tako to bude u životu, kockice se poklope. Meni je dobra igra i sve ono što sam trenirao ceo život došlo u tom trenutku. Uz dobar rad, mora da postoji i neka sreća“, kaže Levajac.

Reprezentacija Srbije izborila je plasman na Olimpijske igre početkom prošle godine pobedom nad favorizovanim Hong Kongom sa 3:2 posle prave drame, a odlučujući poen doneo je upravo Levajac pobedom protiv Čun Ting Vonga, 19. igrača planete.

Nakon toga se srušio na zemlju i u potpuno neverici slavio sa saigračima. Odjekivala je dvorana u Portugalu jer su se Peto Žolt, Marko Jevtović, Levajac i selektor Miloš Đukić međusobno bodrili iz petnih žila. Zajedništvom su izborili kartu za Japan, a najveće iznenađenje je priredio ovaj student Fakulteta organizacionih nauka.

Ostaće upamćen i njegov razgovor sa ocem neposredno pre kvalifikacionog turnira.

„Moj tata prati sport i čitao je neki tekst mesec dana pre nego što smo otišli u Portugaliju, gde se pisalo da šanse za Olimpijske igre imaju odbojkaši, rukometaši… Prokomentarisao je da je čudno što nisu spomenuli stoni tenis. Ja sam mu rekao: ‘Tata, nemoj da se zezaš, kakve Olimpijske igre’. Bila je to šala, ali je šala je postala zbilja“.

Kako priznaje, više je očekivao da bude na sledećim OI u Parizu, ali…

Stonoteniska ekipa pred put u Tokio; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Stvarno sam želeo da igram na Igrama, ali sam sebe tamo video 2024. ili 2028, nikako ove godine. Samim tim mi se san ostvario brže i to je bilo predivno“.

Pandemija koronavirusa odložila je nastup stonotenisera na najvažnijem sportskom takmičenju, a sad su se dobro pripremili za sve izazove koji ih čekaju.

„Mnogo smo trenirali i dosta radili na kondiciji. Evropsko prvenstvo je bilo poslednja provera pred Olimpijske igre. Sve je prošlo kako treba“.

Još uvek nisu poznati parovi u Tokiju, a upravo je Levajac žreb istakao kao izuzetno bitnu stavku.

PROČITAJTE JOŠ

„Nama je sam odlazak na Olimpijske igre izuzetno velika stvar. Pokazali smo da možemo da se nosimo sa svim reprezentacijama, e sad, videćemo… Teško je nešto reći, jer još uvek nije održan žreb. Imaćemo svakako težak žreb, ali nadam se da nećemo imati onaj najteži da nas u prvom kolu sačekaju Kina ili Japan, ali i da budu oni mi ćemo se boriti i daćemo sve od sebe“.

Otkrio je i kako se oseća što će biti najmlađi olimpijac Srbije u Tokiju, barem ukoliko se u manje od dva meseca ne desi još jedno sportsko čudo.

„Izuzetno je lepo to čuti, iskreno se nadam sa jedne strane da će tako i ostati. Ne razmišljam mnogo o tome, trudim se da se fokusiram i da se što bolje pripremim za takmičenje“.

Upoznat je sa korona pravilima koja očekuju sportiste u Tokiju.

„Svi mi reprezentativci i selektor smo upoznati sa protokolima, mislim da Olimpijske igre gube draž zbog svega toga, ali to je protokol – zdravlje je najbitnije. Šta je tu je“, završio je Levajac.

BONUS VIDEO Novak Đoković pred put u Tokio o patriotizmu i Blanki Vlašić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar