Prvi reket planete Novak Đoković objasnio je zbog čega je odlučio da igra za Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Novak je pre nekoliko dana obradovao sve navijače Srbije rekavši da će napasti zlato, za koje se sprema u Herceg Novom.

PROČITAJTE JOŠ:

Živi na relaciji bokokotorskog zaliva i kompleksa „Portonovi“, jer u prvom provodi vreme, a u drugom trenira.

Na pitanje zašto je izabrao baš Crnu Goru za pripreme za Olimpijske igre, Novak kaže da je tu njegov narod.

„Zbog čega ne bih izabrao, ipak je to moja zemlja i narod, osećam se kao kod kuće ovde. Čitavo detinjstvo sam ovde proveo na letnjim raspustima kao i sva deca i sve familije. Više sam bio na onoj strani na otvorenom moru, Sveti Stefan, Budva. Sad sam se zaljubio u ovih šest dana u bokokotorski zaliv. Tu smo sa prijateljima, supruga i ja sa decom. Oni su ovde bazirani već neko vreme, ja imam sutra let za Tokio pa ću se ponovo vratiti pred američku sezonu. Sve je lepše kad pričaš svoj jezik, imam ovde uslove. Janko Tipsarević koji ima saradnju s ovim risortom mi je nahvalio terene koji su po svetskim standardima i zadovoljili su sve što mi treba za trening. Osećam se ispunjeno, lepo, imam mnogo samopouzdanja zbog pobeda iz poslednjih meseci. Nadam se najboljem u Tokiju i idem na zlato“, jasno je poručio Đoković za „Mina news“.

Ističe da je patriotizam bio razlog što je odlučio da igra u Tokiju, iako ima stvari koje mu se ne dopadaju.

„Prevagnuo je patriotizam prema Srbiji, najviše iskreno. Taj osećaj je nezamenjiv, kad predstavljaš svoju zemlju na najvećoj smotri u istoriji sporta. Ipak su Igre nešto posebno. Nikako me ne raduje činjenica da ću igrati pred praznim tribinama i mere restrikcije koje su na snazi u Japanu zbog koronavirusa, ali… Blanka Vlašić, legenda hrvatskog sporta, sreo sam je pre neki dan i rekla mi je da se ljudi neće sećati kakvi su uslovi bili nego ko je osvojio medalju. To mi je odzvanjalo dosta dok sam donosio odluku da li ću ići ili ne. I radujem se što sam doneo tu odluku, mislim da je ispravna, pun sam inspiracije da odigram svoj najbolji tenis i idem na najviše odličje“.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Novak je u ponedeljak započeo svoju 330. nedelju na vrhu ATP liste, ali je pitanje koliko će posle njega biti uspeha u srpskom, ali regionalnom tenisu.

„Teško je to definisati jednostavnom definicijom. Rekao bih da je ovaj uspeh podstakao mnogo omladine da uhvati reket, ali budućnost uspeha u profesionalnom tenisu, muškom i ženskom, zavisi mnogo od sistema koji se postavi. Trenutno ga nema i nije ga bilo poslednjih decenija ali se nadam da će se to promeniti. Moraju da se uključe državni, sportski organi i teniski savezi Srbije, Crne Gore i ostalih. Da se stvori jedan zdrav ambijent, jedno okruženje koje podstiče, inspiriše i motiviše i pre svega podržava razvoj jednog tenisera gde su svi uključeni. Malo je to kompleksno. To daje rezultate na duže staze. Odrastao sam u Nemačkoj od 12. do 16. godine i video sam kako stvari funkcionišu tamo i kako organizacija daje plodove uspeha na dalje staze“, napomenuo je Đoković.

Da podsetimo, on je ove godine osvojio sva tri dosadašnja grend slema, počev od Australijan Opena, preko Rolan Garosa do Vimbldona.

BONUS VIDEO: Đokovićev trijumf za istoriju i poravnanje rekorda po broju grend slemova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare