Žil Simon/Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Žil Simon, čuveni francuski teniser, a sada i trener, pričao je o novoj saradnji sa Danilom Medvedevim.

Francuz će u stručnom štabu Medvedeva debitovati u Indijan Velsu, a na obe predstojeća mastersa u Americi, Rus brani veliki broj bodova.

Objasnio je nekada šesti igrač sveta zašto je Medvedev poseban.

„Danilove lopte su specijalne. Njihova specijalnost je da lete nisko i ne odskaču mnogo. Zbog toga imaju drugačiju rotaciju, ne kao udarci ostalih tenisera. Ovakve niske lopte daju vreme Medvedevu da se bolje brani jer lete dugo kroz vazduh. Jako je teško dobro odgovoriti na takav udarac, jer loptica mora da se udari ispod, a to je komplikovano jer je niska. Sve to Danilu omogućava da toliko igra sa osnovne linije, ali on ume i da je ubrza“, rekao je Simon za francuske medije.

PROČITAJTE JOŠ:

Otkrio je i najveće prednosti Medvedeva, koji ubedljivo najbolje igra na betonu.

„Odličan balans između napada i odbrane je takođe njegova snaga, pogotovo na tvrdim podlogama. Visok je, ima dobar servis, može da osvoji puno lakih poena u napadu. S druge strane, odlično se kreće, sjajan je sa osnovne linije i to je njegova snaga u odbrani. Takva kombinacija napada i odbrane je njegova najvažnija vrlina. Odlično kontroliše igru iz odbrane i perfektno prelazi u napad koristeći jednostavne šeme, kao što je servis-forhend.“

U detalje je analizirao igru svog novog klijenta.

„Njegovi udarci su drugačiji od ostalih tenisera. Zbog toga on može da igra samo onako kako igra. On je zahvaljujući takvoj igri bio i prvi na svetu. Može da pronađe rešenje protiv gotovo svakog rivala.“

Medvedev je za njega neko ko odlično razume igru i mnogo razmišlja tokom mečeva.

„Neverovatno je interesantan, sve razume. Igra kao da je šahista, unapred zna šta će se desiti. Niko ne shvata taktiku bolje od njega, nikome ne dozvoljava da se meša, sve vidi bolje od drugih. Trebalo je vremena da ljudi shvate njegov stil jer nisu bili naviknuti na tako nešto. On ne prati logiku tenisa koju prati 90 odsto tenisera. Prati svoju jedinstvenu sudbinu, zato ga poštujem mnogo. On je pravi genije.“

EPA-EFE/MAST IRHAM

Objasnio je i kako je došlo do saradnje.

„Danil me kontaktirao i pitao da li bih bio zainteresovan da radim nekoliko nedelja sa njima 2024. godine“, otkrio je Simon u intervjuu za „Le Figaro“.

Medvedev se setio Simona baš zbog jednog meča sa Đokovićem.

„Godine 2019, pre nego što se suočio sa Novakom Đokovićem u četvrtfinalu u Monte Karlu, rekao mi je: ‘Novak…šta misliš?’ Objasnio sam mu kako da igra i on je pobedio. Pobeda protiv Đokovića, posle tri poraza u isto toliko mečeva. Setio se, zbog čega je želeo da to isproba sa mnom”, otkrio je Simon.

Simon je već pomagao Medvedevu, ali sada je saradnja ozvaničena.

„Već radim s njim od decembra, ali nismo ništa rekli. U Australiji sam poslao svu taktiku. Za vreme Danilovih mečeva slao bih upute Žilu Cervari, koji bi ih prosledio, ili ne, u realnom vremenu Danilu. Tu mu zaista mogu pomoći.“

PROČITAJTE JOŠ:

Naveo je Simon i jedan primer.

“Dao mi je listu od 16 igrača protiv kojih ne voli da igra, a ja sam pripremio 16 taktika! Danil je izuzetno jak taktički, veoma precizno oseća šta treba da se uradi, ali mu se dešava, kao i svima drugima, da pogreši. Zbog emocija, zato što je nestrpljiv… Pa pokušavam da mu objasnim i mislim da mu se to sviđa.”

Medvedev je izgubio u finalu Australijan opena od Janika Sinera posle velikog preokreta, a onda je Rus napravio pauzu zbog povrede, te nije branio titulu u Roterdamu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar