Siner, Đoković, Alkaraz, Medvedev Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM, EPA-EFE/LUKAS COCH, EPA-EFE/JOEL CARRETT, EPA-EFE/MAST IRHAM

Novaka Đokovića nismo gledali na terenu od poraza u polufinalu Australijan opena, pa se sada sa nestrpljenjem čeka njegov povratak u Indijan Velsu.

Srpski teniser nije igrao na pomenutom Mastersu u Americi još od 2019. godine, prethodne dve godine nije mogao da uđe na tlo te zemlje zbog vakcinalnog statusa, ali se sada sve vratilo u normalu i Novak će ponovo juriti titulu.

Dobro je poznato šta se dešava kad se Novak zainati i kad treba nekome da se osveti, a Amerikanci su sigurno na listi onih kojima Đoković sprema najbolju verziju sebe.

PROČITAJTE JOŠ:

Uprkos nešto slabijem početku sezone, bar za njegove kriterijume, Novak ne namerava da stane, sposoban je i dalje da osvaja najveće titule, gladan je uspeha, ali sada ima i žestoku konkurenciju.

Koliko god Đoković bio dominantan na terenu i koliko god mnogo toga zavisilo od njega, istina je da se sada pitaju i drugi, što je najbolje pokazao Janik Siner u prethodnim mesecima.

Italijan je u kratkom vremenskom periodu tri puta uspeo da savlada Đokovića, Australija mu je donela prvu grend slem titulu, a pre nekoliko meseci po prvi put je osvojio i masters trofej. U ozbiljnom usponu forme je Siner, rad sa Simoneom Vanjocijem i Darenom Kejhilom već je počeo da daje velike rezultate, a prema rečima stručnjaka prostora za napredak i te kako ima, pogotovo kada je reč o servisu i igri na šljaci.

Posle Australijan opena, Siner je uspeo da pokori i Roterdam, gde je u pet mečeva izgubio samo jedan set, te se popeo na treće mesto na svetu, preskočivši Danila Medvedeva.

Janik Siner
Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker)

„Ponekad je ovaj tip turnira teže osvojiti, jer kada ste favorit, drugačije je nego na onim komplikovanijim turnirima. Ovaj momak ide ka tome da ima ludu karijeru, osvojiće mnoge turnire. Osvojiće i druge slemove. Vrlo je verovatno da će i na kraju godine biti prvi. Posle svega što smo rekli o Sineru, postao je nacionalni sportski heroj. Mnogo se priča sa njim i zasluženo, jer je momak za poštovanje, skroman je, inteligentan i veoma jak“, rekao je čuveni Adrijano Panata.

I Karlos Alkaraz je nedavno imao reči hvale za Sinera.

„Mislim da je sjajno za tenis što ima dosta igrača koji mogu da osvoje grend slemove i velike turnire. Još bolje ako je to Janik. Zadovoljan sam kako igra, mislim da je zasluženo tu gde jeste. Vredan je radnik, ne čudi me što pobeđuje. Izbeći ću poređenja sa njim, ali ću pokušati da to vidim na pozitivan način da moram da radim 100 odsto svaki dan ako želim da dostignem njegov nivo, jer mislim da je trenutno najbolji“, kazao je Alkaraz.

Siner je i posle ovih velikih uspeha i mnogo pohvala sa svih strana ostao skroman, svestan je da još mnogo mora da radi kako bi godinama ostao u vrhu, a sigurno je da je on uz Đokovića sada glavni favorit na turnirima koji predstoje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

Italijan u Indijan Velsu brani polufinale, u Majamiju finale, tako da su dva bitna ispita pred njim, ali sigurno da do kraja sezone ima za cilj da prestigne Đokovića i zada mu još nekoliko bolnih udaraca.

Što se Alkaraza tiče, on je u padu forme još od poraza u finalu Sinsinatija baš od Đokovića u onom epskom meču.

Od Vimbldona prošle godine mladi Španac nije osvojio niti jednu titulu, ispao je u četvrtfinalu AO, potom je poražen u polufinalu Buenos Ajresa, dok je u Riju morao da preda meč prvog kola zbog povrede zgloba.

Svi ti neuspesi su upalili ozbiljan alarm kod Alkaraza, koji će se za nekoliko dana oporaviti od povrede, a u međuvremenu se odlučio i za male promene u timu.

Odlučio je da Alberto Ljedo, kondicioni trener, sada stalno bude sa njim na turnirima, a ne samo ponekad. Ljedo je već od Buenos Ajresa i Rio de Žaneira postao redovni član tima, čiji je deo već šest godina. Glavni trener ostao je Huan Karlos Ferero, dok mu je sparing partner stariji brat Alvaro.

Janik Siner i Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Alkaraz je priznao da je plakao posle poraza od Đokovića prošle godine, na mastersima u Americi brani veliki broj bodova, ali ubrzo dolaze i turniri na šljaci, gde bi mogao da podigne formu i bude glavni favorit za titule uz Novaka, koji na svim podlogama može da dominira.

Svestan je Karlitos da mora bolje od ovoga što je prikazivao u poslednjih nekoliko meseci, ima ozbiljne ambicije, a ukoliko ga povrede zaobiđu sigurno da će imati blistavu budućnost i da je kriza samo trenutna.

U vrhu je i Danil Medvedev, koji je pao na četvrto mesto nakon poraza u finalu Australijan opena, a zatim i otkazivanja Roterdama (zbog povrede), gde je branio titulu.

Ruski teniser će u Indijan Velsu braniti finale, u Majamiju titulu, svi znaju da mu je beton ubedljivo omiljena podloga, ali prošle godine nije bio loš ni na šljaci.

Posle poraza u još jednom grend slem finalu, Medvedev je odlučio da pojjača stručni štab. Od narednog turnira sa njim će biti Žil Simon, nekada šesti teniser sveta, koji je nedavno završio karijeru.

AP Photo/Andy Wong

Glavni trener Medvedeva biće i dalje Žil Servara, takođe Francuz, ali Danil sada želi više da radi na taktici i misli da će mu u tome pomoći baš Simon, bar ako je verovati francuskim medijima.

Kako Francuzi pišu, u ugovoru piše da će Simon sa Medvedevom biti najmanje deset nedelja godišnje, a prvi put od 6. marta kada počinje Indijan Vels. Ono što je dobro za Medvedeva jeste da je Simon imao sličan stil igre kao on. Bio je veoma jak i izdržljiv sa osnovne linije, pa Medvedev verovatno misli da će napredovati i promenema ritma i taktičkom pogledu uopšte.

„Imaju sličan stil igre, Žil je sve prošao u tenisu i sve zna. Servara odlično poznaje Simona i zna šta može da donese. Uvek ima na čemu da se radi“, rekao je Andrej Česnokov, bivši ruski teniser.

O novoj saradnji oglasio se i Medvedev.

„On je dodatni resurs našem timu. Pomoći će nam da nastavimo da napredujemo, osvajamo titule, učiniće me boljim igračem. Poznajem Žila Simona kao veoma inteligentnog igrača, koji mi može pomoći u napretku. Posebno se nadam da ću napredovati u onim segmentima koji u mojim očima ne izgledaju najbolje“, rekao je Medvedev.

Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Četvrti teniser koji bi mogao da bude ozbiljna pretnja po Đokovića je Holger Rune, koji ga je već porazio dva puta u karijeri.

Mladi Danac nije u dobroj formi već mesecima, zbog čega se odlučio na velike promene u sturčnom štabu. Njegova saradnja sa Borisom Bekerom i Severinom Lutijem nije dugo potrajala (svega nekoliko meseci), njegova majka Aneke će takođe imati daleko manju ulogu u budućnosti, a glavni trener Runeu ponovo će biti Patrik Muratoglu.

„Uzbuđen sam što počinjem novu saradnju sa Holgerom Runeom. Znamo se od kad je imao 13 godina i uvek sam verovao u njegov potencijal. Ima visoke ciljeve i imam ih ja sa njim. Ovo je početak nove avanture. Vidimo se u Akapulku, Indijan Velsu i Majamiju“, napisao je Muratoglu, koji je kao i Rune optimističan zbog njihove druge saradnje.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Dok je radio sa Muratogluom, Rune je dospeo do top 10 na ATP listi i osvojio je Masters u Parizu 2022. godine pobedom nad Đokovićem u tri seta finala. Sada se Rune nada da će se skrasiti sa Muratogluom, da će mu iskusni stručnjak pružiti pažnju i da će sa njim često putovati (što mu je falilo), te da će uspeti da napadnu i svetski vrh zajedno.

KO JE JOŠ PRETNJA ZA NOVAKA?

Aleksandar Zverev je još prošle godine najavio da će moći da parira Đokoviću i Alkarazu u budućnosti, te da želi prvo mesto na svetu i grend slem trofeje, kojih do sada nema u svojoj riznici. Na Australijan openu je bio na pragu finala, izbacio je Alkaraza u četvrtfinalu, ali je potom Medvedev bio preveliki zalogaj.

U vrhu je i Andrej Rubljov, koji do sada nikada nije prošao dalje od četvrtfinala grend slema, ali je zato konstantno na veoma visokom nivou. Đokovića je namučio u Parizu pred kraj 2023. godine, ali mu još uvek fali mentalne snage i psihičke stabilnosti kako bi uspeo da sruši najbolje na svetu.

Pažnju treba obratiti i na mladog Čeha Jakuba Menšika, koji je pre dve godine trenirao na Đokovićevoj akademiji, a bio mu je i sparing partner u Crnoj Gori. Menšik je nakon turnira u Dohi (u trenutku pisanja teksta je trebalo da igra finale) izborio svoj debi u top 100, ima tek 18 godina i spreman je se „pobije“ sa teniskim zvezdama. San mu je da igra protiv Novaka, svog idola, na Australijan openu, a do tada bi mogao da napravi još neke zapažene uspehe.

EPA-EFE/MAST IRHAM

BORBA ZA PRVO MESTO NA SVETU

Đoković sada ima garantovano 418 sedmica na vrhu ATP liste i neće moći da izgubi prvo mesto na svetu pre 1. aprila. To je samo po sebi velika stvar, ali je tu i činjenica da će srušiti još jedan rekord Rodžera Federera. Tog 1. aprila bi Đoković postao najstariji broj 1 na ATP listi svih vremena sa 36 godina, 10 meseci i 10 dana.

Novak ima priliku da na mastersima u Americi uzme novih 2.000 ATP bodova, jer prošle godine nije nastupao na njima, dok Siner, Alkaraz i Medvedev brane veliki broj bodova.

Takođe, srpski teniser prošle godine nije ostvario ni mnogo pobeda pre Rolan Garosa, tako bi i s početkom sezone na šljaci mogao da uveća razliku u odnosu na ostale pratioce.

Sasvim je realno očekivati da će Đoković ostati prvi sve do Rolan Garosa, gde će braniti titulu, a od tada će početi i najteži deo sezone, pošto posle slede Vimbldon i Olimpijske igre.

Foto: AP Photo/Louise Delmotte

ATP lista, trenutno:

1. Đoković 9.855

2. Alkaraz 9.105

3. Siner 8.270

4. Medvedev 8.265

5. Rubljov 5.105


NOVAKOV RASPORED

Još uvek nije sigurno da će Novak nastupiti u Majamiju, iako je na spisku učesnika. Njegov nastup na Floridi verovatno zavisi i od rezultata u Indijan Velsu, te umora posle prvog mastersa u Americi.

Nakon toga Novaka bi mogli da gledamo u Monte Karlu, verovatno će kao i prošle sezone propustiti Masters u Madridu, ali bi Rim već trebalo da igra, kao pripremu za Rolan Garos.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

KAD ĆE BITI NOVAKOV KRAJ?

Đoković je dao intervju za jedan od najpoznatijih sportskih časopisa sveta „Sport Ilustrated“ i tom prilikom otkrio do kada planira da igra tenis.

„Možda će trenutak postati bliži kada prestanem da osvajam grend slemove i kada ne budem u stanju da budem među glavnim kandidatima za velike titule. Kada mladi momci počnu da me šutiraju, onda ću verovatno početi da razmišljam i da se pitam da li da nastavim. Ali, za sada je sve u redu“, poručio je Đoković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar