Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Čelnici WTA zapretili su Kini oduzimanjem organizacije svih turnira na njenoj teritoriji, ako se ne razjasni situacija sa nestankom kineske teniserke Šuaj Peng.

Peng je 2. novembra na društvenoj mreži objavila pismo u kojem tvrdi da ju je seksualno zlostavljao bivši potpredsednik kineske vlade, Žang Gaoli.

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je „posle toga imala osećanja prema njemu“. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Ona je potom nestala, a naknadni postovi, komentari i ključne reči kao „tenis“ blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon toga je kineska televizija CGTN poslala imejl izvršnom direktoru WTA, Stivu Sajmonu, u kojem navodno teniserka tvrdi da je s njom sve u redu i da se odmara kod kuće, te da su optužbe o silovanju neistinite.

„Teško mi je da poverujem da je Peng zapravo napisala pismo ili da verujem u ono što u njemu piše. Spremni smo da zaustavimo sve poslove s Kinom, iako će nam to doneti ogromne komplikacije. Ali, ovo što se događa je daleko veće od biznisa“, rekao je Sajmon.

Ujedinjene nacije zatražile su danas dokaze da je Peng Šuaj dobro, a brojni teniseri pozvali su na istragu povodom njenog nestanka.

„Veoma sam zabrinut zbog toga što se pojavljuje kada neko ima hrabrosti da istupi i progovori, iznoseći prethodno iskustvo koje je povezano sa seksualnim zlostavljanjem ili uznemiravanjem. Za to je potrebno mnogo hrabrosti, a sada se suočava sa većim pristicima, ako čuje šta se dešava. Za nas je od ključnog značaja da ona zna da smo zabrinuti za nju i da smo spremni da joj ponudimo svu podršku“, dodao je Sajmon.

Kineski Šenžen dobio je domaćinstvo završnog turnira za teniserke do 2028. godine, a ovo takmičenje je dolaskom u Kinu udvostručilo nagradni fond.

Peng je osvojila 23 titule u dubulu, uključujući Vimbldon 2013. i Rolan Garos 2014. godine. Nije igrala od februara prošle godine u Kataru, pre nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije koronavirusa. Ona je trostruka učesnica Olimpijskih igara, 2008, 2012. i 2016. godine, ali Međunarodni olimpijski komitet se još nije oglasio povodom njenog slučaja.

BONUS VIDEO Novak Đoković poklanja kačket dečaku posle meča sa Rubljovim

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar