Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/STEVE PASTON / POOL

Vimbldon sve bliži, tenzije se ne smiruju

Andrea Gaudenci, direktor ATP-ja, pričao je za italijanske medije i aktualnoim temam u svetu tenisa.

PROČITAJTE JOŠ:

Najviše reči bilo je o Vimbldonu, koji je zabranio učešće Rusima i Belorusima ove godine.

„Ako Vimbldon povuče odluku o zabrani igranja Rusima i Belorusima, mi ćemo odmah vratiti poene. Ruski i beloruski teniseri su rekli da su spremni da potpišu izjave da niko od njih nije za rat“, rekao je Gaudenci i nastavio:

„To je pitanje jednakosti tenisera. Jednostrana odluka turnira nije bila korektna i ova situacija ponovo ističe neophodnost stvaranja jednog tela koji će voditi kompletnim tenisom“.

Mnogi teniser pobunili su se zbog ukidanja poena, ali promene za sada neće biti.

„Ne bi bilo korektno da u rejtingu iz ove godine budu poeni iz prošle. Jedini način da imamo pravedni plasman ove godine je da poeni budu izbrisani. Na kraju godine u rejtingu mogu da budu samo bodovi iz ove godine. Ako sačuvamo poene igračima koji su igrali prošle godine Vimbldon, onda ćemo biti nepravedni prema ovim drugima. Ne možemo da štitimo sedam-osam tenisera na račun svih ostalih“.

Još uvek nije sigurno da li će Rusi i Belorusi moći da nastupe na US Openu.

„Videćemo kakvu će odluku Amerikanci doneti. Svako odlučuje kako on želi. Zato je neophodno ujediniti upravljanje našim sportom“.

PROČITAJTE JOŠ:

Objasnio je i zašto će naredne godine tri mastersa, u Madridu, Rimu i Šangaju, trajati 12 dana, baš kao i Indijan Vels i Majami, koji se već godinama igraju po tom programu.

„Želimo da smanjimo razliku između grend slemova i mastersa koja je veoma velika. Koncept koji postoji u Indijan Velsu i Majamiju već tri decenije, pokazao se kao odličan i sada želimo da ga primenimo i na ostale turnire. Osim toga, moramo da olakšamo igranje Madrida i Rima jer pobednik ova dva turnira mora u dve sedmice da odigra 10 do 12 mečeva, što je na šljaci veoma zahtevno. Sada će se igrati četiri nedelje i biće veoma lakše“.

Razmišlja se i o ujedinjenju Dejvis kupa i ATP kupa, koji su u osnovi slična takmičenja.

„Ugovor sa Australijskom teniskom federacijom postoji do 2023, a već razgovaramo. Jasno je da postojanje dva ovakva događaja za manje od dva meseca nije dobro za tenis“.

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare