Vimbldon
Vimbldon; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Vimbldon je izazvao pravi tektonski potres u "belom sportu" odlukom da ne dozvoli igračima iz Rusije i Belorusije da se takmiče ove godine za titulu. Tako je počeo opšti haos.

Iako je uobičajena praksa da četiri grend slem turnira, ATP, WTA i ITF deluju zajedno i objavljuju zajednička saopštenja (kao što je to bio slučaj kad je odlučeno da se Rusi i Belorusi takmiče bez držvanih obeležja), Vimbldon je odlučio da napravi ozbiljan presedan.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je zapravo odluka britanske vlade koja je „zapakovana“ kroz saopštenje Ol Ingland kluba, ali to ne menja štetne posledice po tenis.

Odmah je reagovao i ATP koji je poručio da neće trpeti ovakve stvari.

„Verujemo da je današnja jednostrana odluka Vimbldona da isključe igrače iz Rusije i Belorusije iz ovogodišnjih turnira na travi nije fer i da ima potencijal da postavi štetan presedan za igru“, navodi se u saopštenju ATP-a.

Zatim se je ATP naglasio da je u pitanju ozbiljno kršenje pravila.

„Diskriminacija na osnovu nacionalnosti takođe predstavlja kršenje našeg sporazuma sa Vimbldonom koji kaže da se ulazak igrača zasniva isključivo na ATP rang listi. Snažno osuđujemo rusku invaziju Ukrajine na Ukrajinu i solidarni smo sa milionima nevinih ljudi pogođenih ratom koji je u toku. Naš sport je ponosan što funkcioniše na osnovnim principima zasluga i pravičnosti, gde se igrači takmiče kao pojedinci da bi zaslužili svoje mesto na turnirima zasnovanim na ATP rang listi“.

Vimbldon
Vimbldon; Foto: EPA-EFE/AELTC / Andrew Baker / POOL

Najavio je ATP i zvaničnu reakciju, a sada se spekuliše šta bi mogla da uradi krovna organizacija muškog tenisa.

Jedna od opcija bi bila gotovo podjednako kontroverzna, pa se sada pominje da se bodovi sa Vimbldona neće računati na ATP rang listi. To je samo jedan način da se reši problem, a drugi mogu biti još rigorozniji. Ipak, čak i on bi bio dovoljan dođe i do bojkota Vimbldona. Za sada na to manje ili više otvoreno pozivaju Bili Džin King, Martina Navratilova…

Niko od igrača nije srećan zbog te diskriminacije, a među najglasnijima i najiskrenijima je još jednom bio Novak Đoković.

„Uvek ću osuditi rat, nikada neću podržati rat, kao dete rata znam koliko trauma to ostavlja, mi ovde u Srbiji znamo šta se dešavalo 1999. godine, imali smo mnogo ratova na Balkanu. Ne mogu da podržim odluku Vimbldona, mislim da je suludo, teniseri nemaju veze sa tim. Kada se politika umeša u sport, to ne ispadne dobro“, rekao je Đoković.

Danil Medvedev
Danil Medvedev; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Miomir Kecmanović je sve sagledao sa aspekta igrača.

„Ne znam, sa jedne strane nije u redu to što se događa u Rusiji i Ukrajini, ali ne znam koliko su Medvedev i Rubljov kažnjavaju zbog toga. Mislim da to nije fer, ali šta da radimo“, rekao je Kecmanović.

Na Vimbldonu nakon ove odluke neće moći da se takmiče Danil Medvedev, koji je na kratko bio i najbolji teniser sveta, te Andrej Rubljov, Aslan Karacev, Anastasija Pavličenkova, Arina Sabalenka, Viktorija Azarenka, Karen Hačanov…

Za 26. april je zakazana prva zvanična konferencija Vimbldona pre turnira, a do tada se očekuje i reakcija ATP. Vimbldon je na programu ove godine od 27. juna do 10. jula.

ATP je stao u zaštitu igrača i okrenuo je leđa najpoznatijem turniru na svetu, a ovaj presedan bi mogao da napravi ozbiljnu pometnju u svetu tenisa.

Elina Monfis, devojačko Svitolina, oglasila se sa željom da se Rusi i Belorusi izbace sa tura u slučaju da ne osude vojnu intervenciju u Ukrajini.

„Teniska zajednico, 24. februara Rusija je uz podršku Belorusije napala Ukrajinu. Rat se odvija u moj zemlji. Ukrajinci su primorani da napuste svoje domove i bore se za svoje živote. Svi oni koji u ovom trenutku ćute, u stvari se stavljaju na stranu agresora. Tražim da predstavnici Rusije i Belorusije jasno odgovore na sledeća pitanja: Da li podržavate agresiju Rusije i Belorusije na Ukrajinu i da li podržavate režim Putina i Lukašenka. Ako se jasno izjasne mogu da ostanu na turu, a ako i dalje odgovori budu uopšteni, želim da svima koji tako odgovore, bude onemogućeno dalje igranje na ATP, WTA i ITF takmičenjima“, zaključila je Svitolina.

Ovog puta bi PTPA, Udruženje profesionalnih tenisera koje su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil, moglo da odigra veliku ulogu, objavili su inicijalno saopštenje, ali se očekuje da preuzmu još veće akcije.

„Oštro osuđujemo rusku i belorusku invaziju na Ukrajinu. Svesni smo da ne možemo zaustaviti nasilje, ali kolektivni glas može da koristi kao podrška Ukrajini i njenom narodu koji nastavlja da se bori za mir i pravdu.

PTPA je posvećen učenju i zaštiti naše teniske zajednice kako privatno tako i javno. Saslušali smo mnoge pojedince koji su duboko pogođeni ovim ratom i zahvaljujemo im se što su sa nama podelili svoje priče. Budući da velika takmičenja u našem sportu razmatraju zabranu ruskih i beloruskih sportista, moramo da razmislimo i shvatimo da su mnogi od njih izgubili slobodu izbora i izražavanja, zbog zakona koje sprovode njihove zemlje. Govor protiv Rusije ili Belorusije, te osuda invazije može rezultirati zatvorom. PTPA ne diskriminiše tenisere na osnovu nacionalnosti, ali ćemo se suprotstaviti onima koji podržavaju, izražavaju ili vrše nasilje nad nevinima“, stajalo je u saopštenju.

BONUS VIDEO Deca skandirala „Nole“, Đoković im prišao i oduševio ih

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare