Viktor Troicki
Viktor Troicki; Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Spiskovi su zvanični, ali i podložni promenama, samim tim teško je dati preciziniju procenu stanja i rezultatski ishod koji će uslediti u grupnoj fazi takmičenja Dejvis kupa koja je zakazana od 14. do 18. septembra iz koje ćemo dobiti četvrtfinaliste Svetske grupe za 2022. godinu.

Dejvis kup selekcija Srbije mečeve grupne faze takmičenja odigraće u Valensiji u okviru Grupe B gde će za protivnike imati reprezentacije Španije, Južne Koreje i Kanade.

PROČITAJTE JOŠ

Na užem spisku selektora Dejvis kup selekcije Srbije Viktora Troickog za mečeve u Valensiji nalaze se: Novak Đoković (6. mesto na ATP listi), Miomir Kecmanović (36), Filip Krajinović (46), Laslo Đere (86), Dušan Lajović (87), sa mogućnošću izmene tri igrača u odnosu na dostavljeni spisak pre početka takmičenja.  

Selektori naših protivničkih timova imenovali su i očekivane i neočekivane sastave. Selektor Troicki će nam dati analizu svakog pojedinačno, prema onome što sadašnja lista igrača iz protivničkih tabora broji.

Prvi meč u Valensiji Srbija igra 14. septembra protiv domaćina, reprezentacije Španije. Sa Špancima se nismo sastajali od 2017. kada smo u Beogradu u hali “Aleksandar Nikolić” ostvarili pobedu 4:1. Selektor Španije Serhi Brugera imenovao je sledeći tim za bitke u Valensiji: Karlos Alkaraz (4. na ATP listi singlova), Pablo Karenjo Busta (14), Roberto Bautista Agut (19), Alehandro Davidovič Fokina (37), Marsel Granjolers (6. u dublu na ATP listi).

“Španija je verovatno trenutno najjača Dejvis kup selekcija na svetu. Imaju mnoštvo vrhunskih igrača koji su top klasa. Tim koji je imenovan i njihov renking govori sve, ali Dejvis kup je Dejvis kup, u njemu nema ništa zagarantovano, svaki poen se mora odraditi i zaraditi. Svi dođu sa istim ciljem, a to je pobeda. Kroz decenije i svake godine u ovom takmičenju svedoci smo da favoriti na papiru nisu uvek favoriti na terenu, da jedna lopta u meču može izmeniti kompletan ishod susreta i odlučiti pobednika u drugom smeru od onog što je bio već viđen na tom mestu. Prvi meč u 2022. i ujedno najteži, prava vatra, ali ni mi nismo ništa slabiji, svi znaju da kad sa druge strane mreže imaju Srbiju da moraju dati svoj maksimum kako bi došli u situaciju da nas savladaju. Poznajemo sve igrače Španije kao i oni nas, nema tu skrivenih karata, sve je jasno kao dan. Nismo očekivali Nadala, on će se možda priključiti njihovom timu u Malagi u novembru, ali sve ostale sa spiska jesmo. Kakvi god sastavi bili, a ne mogu biti slabi, jer oba tima su svetska sila, biće to vrhunski meč, pravi teniski spektakl ravan finalu Dejvis kupa”, objašnjava selektor Dejvis kup tima Srbije Viktor Troicki.

Drugi meč tim Srbije igra 15. septembra protiv Južne Koreje. Selektor Korejanaca Park Seung Kju odlučio se za četiri igrača: Kvon Sunvu (79. na ATP listi singlova), Hong Seong Čan (478), Nam Džisung (532), Song Minkju (232. u dublu na ATP listi).

“Naš drugi protivnik u grupnoj fazi takmičenja je Južna Koreja koja ima jednog izuzetnog igrača Kvona. Imali smo priliku da ga gledamo i na Serbia Openu 2021. Brz, kvalitetan igrač za kojeg se treba dobro potruditi i pobediti ga. Ostatak Korejskog tima su igrači generacije Kvonove, ali nisu ostvarili veće iskorake na ATP sceni, što ne znači da su lak plen. Tri seta treba osvojiti i time stići do pobede, a oni će ići na sve ili ništa, tada su protivnici uvek najopasniji. Zato oprez i maksimalno svim snagama čak i protiv tima koji na papiru važi za autsajdera” – ističe selektor Troicki.

Iznenađenje u nominacijama je svakako selekcija Kanade sa kojom se Srbija sastaje u poslednjem meču Grupe B u Valensiji 17. septembra 2022. Selektor Frank Dančević ne može da računa na najbolje tenisere Kanade Feliksa Ožea Alijasima (9. na ATP listi) i Denisa Šapovalova (21. na svetu u singlu). Prijavljeni su Vašek Pospišil (145. na ATP listi singlova), Aleksis Galarneau (241), Liam Draksl (498), Gabriel Dialo (553) i Kliv Harper (784. u dublu na ATP listi).

“Da, Kanađani su od kako je bio žreb najavljivali da u Španiju stižu bez Ožea i Šapovalova. Ima još vremena do mečeva, još prilike da se ovaj sastav izmeni, tako da sve dok ne bude crno na belo da je ovo tim sa kojim izlaze na terenu u Valensiji, ne mogu ništa reći. Ali ako ostane ovako, meč će kao i svaki drugi biti zahtevan, ali meč u kome verujemo da smo apsolutni favoriti. Poslednji put protiv Kanade smo igrali 2013. u Beogradu u Areni polufinale, nakon kojeg smo otišli u novo finale i borbu za salataru. Kao i uvek, naša ambicija je samo jedna, salatara i trijumf Srbije” , zaključio je selektor koji je kao igrač osvojio sva timska takmičenja, od Dejvis kupa 2010, preko Svetskog kupa (2009. i 2012), do ATP kupa 2020. 

BONUS VIDEO Trening Đokovića i Kecmanovića u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare