Ukrajinka Lola Sinsinati
Ukrajinka Lola Sinsinati; Foto: Screenshot Twitter Ben Rothenberg

U šta se svet pretvorio? Priča koja se može sagledati iz nekoliko različitih uglova, a i dalje je teško doneti opravdanje za sve te poteze.

Kvalifikacioni meč za turnir u Sinsinatiju obeležila je jedna krajnje neobična scena. Možda je i „prenaduvana“, ali dovoljno govori o nedostatku onih istinskih sloboda.

PROČITAJTE JOŠ

Lola je navijača iz Ukrajine i ne čudi što je odlučila da se pojavi na kompleksu sa zastavom njene zemlje. Njoj je dozvoljeno da uđe u kompleks sa tom zastavom, to je bitan detalj za nastavak ove priče.

Nije jasno doduše zbog čega je Lola odlučila da sa ukrajinskom zastavom sedne na tribine i da gleda meč, pazite sad, dve Ruskinje. Dok su se Anastasija Potapova i Ana Kalinskaja borile za plasman u glavni žreb, Ukrajinka je sedela ogrnuta zastavom svoje zemlje.

Na glavi je nosila Lola i vinok, venac od cveća, koji je deo ukrajinske kulture. Ni u jednom trenutku nije vređala, gestikulirala ružno ili na bilo koji način provocirala. Verovatno je samo zastava bila dovoljan provakcija u glavi organizatora i Ruskinjama.

Ipak, na jednom od manjih terena u Sinsinatiju, sa ne baš ispunjenim tribinama nije je bilo teško primetiti. Ubrzo je Potapova odlučila da kaže sudiji Lari Morgan da se ne oseća lepo što vidi ovu zastavu na tribinama.

Usledila je reakcija sudije koja je poručila igračici „da nije lepo da sedi na tribini sa zastavom“, na šta joj je Lola, koja živi u Medisonu, kako prenosi Ben Rotenberg koji je objavio ovu priču na Tviteru, jasno replicirala „nije lepo ni vršiti invaziju na drugu zemlju“.

Rotenberg svedoči da je šef obezbeđenja postao agresivan i da je „zamolio“ da napusti teren ili će pozvati policiju. Jedan gledalac je stao u njenu zaštitu (i valjda sloboda kojima se toliko diči SAD), ali obezbeđenje nije odustalo.

Brzo su se snašli Amerikanci, pa su pronašli zakon po kom je zabranjeno nositi zastavu veću od 45×45 centimetara.

Druga strana priče je i što Rotenberg nije odoleo da ne pomene i Srbiju.

„Takođe, svako ko je bio na turniru u Sinsinatiju zna da su se zastave slične veličine veselo vjorile, najčešće američke i srpske“, poručio je Rotenberg.

Pokušala je Lola da sklopi zastavu na propisne dimenzije, a obezbeđenje joj je dozvolilo da se vrati tek nakon što je ostavila zastavu u kolima. Istu onu zastavu koju je pre toga unela pored istog tog obezbeđenja?!

Rotenberg navodi da 24 sata nakon toga nije došlo do reakcije WTA ili iz organizacije turnira.

BONUS VIDEO Poslednji poen za sedmu titulu Novaka Đokovića na Vimbldonu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare