Foto:EPA-EFE/Clive Brunskill

Sjajan tenis, veliku borbu i sudijsku nepravdu videli smo u polufinalu Mastersa u Rimu, a Novak Đoković plasirao se u finale pobedom nad Kasperom Rudom - 7:5, 6:3. Za trofej će igrati protiv Denisa Šapovalova ili Dijega Švarcmana u ponedeljak (ne pre 17 sati).

PROČITAJTE JOŠ

Još korak do trona. Najbolji teniser sveta je u nastavku sezone osvojio Sinsinati i tako došao do 35. masters titule, a u Rimu ima priliku da se osamostali kao rekorder po broju masters trofeja, jer isti broj pehara ima i Rafael Nadal.

Iako su svi videli finale na italijanskoj šljaci upravo dvojice najbolje rangiranih na ATP listi, do toga neće doći.

Glavni krivac – Dijego Švarcman, koji je priredio senzaciju izbacivši Nadala u četvrtfinalu, pa je Đokoviću prilično olakšan put do nove stranice teniske istorije. Stigao je u Rim silno motivisan posle čudne sudijske eliminacije sa US Opena i za sada sve ide po planu, jer se domogao 10. finala na turniru koji obožava.

I publika je mogla da uživa na tribinama „Foro Italika“, pošto smo videli strašan tenis, odličan otpor Kaspera Ruda i tri vezane greške sudije Nura. Dakle, mnogo uzbuđenja u polufinalu Rima.

Norvežanin, koji trenira na akademiji Rafaela Nadala, od početka je pokazao da će ovo biti žestoka borba… Odlično se kretao, još bolje udarao lopticu i kako Đoković do sada nije igrao sa njim, trebalo mu je vremena da se upozna sa protivnikom, što je u drugom setu i naplatio.

Imali su i jedan i drugi gemove sa nulom, ali i one koji su trajali po više od 10 minuta, uz sve čari koje sa sobom donosi beli sport. Rud je prvu brejk šansu pretvorio u 1:2 i posle velike borbe došao u priliku da servira za set na 4:5, ali je tada jasna razlika između šampiona kao što je Novak i onih koji to nisu. Prvi na svetu je brejkom najavio preokret, ujedno je vezao četiri gema i drugi put oduzeo servis rivalu za korak ka finalu Rima.

Tri gema drugog seta trajala su tačno pola sata, posle čega je Rud počeo da posustaje, jednostavno, nije mogao da izdrži u onom paklenom ritmu. Đoković je brejkom sa nulom poveo 4:2, zatim propustio dve brejk i meč lopte, ali je na svoj servis rutinski stigao do vrednog trijumfa.

PROČITAJTE JOŠ Novak jači od nepravde u Rimu, sudije mu ukrale bitan poen

Novaku na putu do finala Rima bio je Kasper Rud i taj meč mogli ste da pratite u lajv blogu na Nova.rs.

GEM, SET, MEČ! Novak u finalu, Đoković – Rud 7:5, 6:3

5:3 Novak propustio dve meč lopte!

Fenomenalnim bekhendom došao je Novak do 15:30 na servis Ruda koji je odličnim servisom i smečom izjednačio. Imao je Đoković i meč loptu, ali je Norvežanin izvukao poslednje atome snage da produži polufinale… Gađao je Rud po sredini dvaput, Novak je ostajao na mestu i opet stigao do meč lopte, ali ju je propustio.

5:2 Potvrđen brejk, Rud servira za ostanak u meču

Nema više snage Rud za onakve razmene kakve smo viđali… Svi duži poeni pripadaju Đokoviću, podiže nivo igre i preuzima kontrolu, a servisom potvrđuje bitan brejk. Sada Rud servira za ostanak u meču.

4:2 BREJK ZA NOVAKA – SA NULOM!

Majstorije Đokovića, teniskim rečnikom „crta“ po terenu i bekhend paralelom je došao do tri vezane brejk šanse. Oberučke je ugrabio šansu i iskoristio Rudov pad u igri za brejk sa nulom. Set i brejk prednosti za Novaka.

3:2 Bitan gem za Novaka

Bio je potreban Đokoviću jedan mirniji gem, da se ne igra na razliku, i upravo to je i dobio.

Foto:REUTERS/Clive Brunskill

2:2 Majstorija Ruda, gem sa nulom

Kako to obično biva, posle maratonskog usledi jedan brzi gem, tako je i sada. Rud na svoj servis nije izgubio nijedan poen i na maestralan način je uhvatio volej preko glave, leđima okrenut mreži, za izjednačenje.

2:1 Novak spasao četiri brejk šanse

Četiri brejk šanse i novi, četvrti gem od u proseku 10 minuta… Kakav tenis! Deseti as ispalio je Đoković i to opet u ključnom trenutku, odnosno četvrti put je asom poništio Rudu brejk šansu, ali je Kasper i drugu stekao u ovom gemu. I drugu je Novak spasao, posle nešto duže razmene. Tu nije bio kraj, morao je još dve šanse da spreči da mu rival oduzme servis i zatim je uzeo i te kako bitan gem uz svakakve poruke sudiji Nuru!

Već pola sata traje drugi set, a odigrana su samo tri gema.

Foto:EPA-EFE/Clive Brunskill

1:1 Đoković protiv Ruda i sudija, ispustio dve brejk šanse

Ovo već postaje sumnjivo… Treći put u polufinalu sudija Nur kaže da je lopta dobra i treći put je lopta iza linije. Novak ne može da veruje, a sudija se pravda rečima da iz njegove stolice deluje da lopta dodirne liniju. Čak 16 poena odigrano je u ovom gemu, u kojem je Rud uspeo da se izvuče, pošto je Đoković propustio dve brejk lopte.

1:0 Opet greške na Novakovu štetu!

Neverovatno… Opet sudije uzimaju Đokoviću čist poen i nova rasprava Novaka i Adela Nura, ali svetski broj jedan uzima gem i pored nove nepravde.

7:5 SET ZA NOVAKA!

Šampionski mentalitet Novaka Đokovića na delu u Rimu! Kakva borba, kakav set, bravo! Servirao je Rud na 4:5 za osvajanje seta, Nole je brejkom produžio bitku, u 10-minutnom gemu potvrdio brejk i onda na servis rivala načinio prvi, veliki korak ka finalu!

6:5 Kakva borba i gem od 10 minuta!

Kao da Novakovo kasno „paljenje“ vidimo na delu, hvata svoj ritam, ali opet greši na Rudovu sreću za „đus“. Norvežanin je poslao dva izuzetno snažna forhenda, najpre za izjednačenje, potom i za prednost, odnosno za brejk šansu od 165 kilometara na čas. Ipak, pravi servis u pravo vreme izvukao je Đoković, ali je opet Rud forhendom došao do prilike da oduzme servis prvom na svetu.

I ponovo je Kasper poklekao pod pritiskom i izbacio lopticu u aut za novi „đus“. Međutim, imao je i treću brejk šansu koju je Novak servisom poništio, a gem traje više od osam minuta. Mučio je forhend Đokovića, nizao je greške za peti „đus“ u 11. gemu prvog seta. Kakva borba!

Osmim asom od početka je stigao do prednosti, ali ju je prokockao slanjem udarca u mrežu… Konačno – odlični servis i Novak uzima gem za preokret. Rud je servirao nedavno za set, sada za ostanak u istom.

5:5 BREJK ZA NOVAKA!

Pritisak… Ide forhend Ruda u aut, i to je 10. poen koji je izgubio do sada na svoj servis, a Novak je izgubio dva manje u istoj situaciji! Ipak, jedva je Đoković ostao na nogama prilikom proklizavanja pa je Norvežanin forhendom došao do dve set lopte. I nije izdržao…

Bekhend dijagonalom je prvi teniser sveta poništio prvu brejk priliku, a drugu odličnim drop-šotom, koji ga inače uopšte ne sluša na ovom meču. Vezao je i treći poen za brejk loptu, i izvukao se u ključnom trenutku.

4:5 Novak „preživeo“

Dobrim servisima poveo je Đoković 40:15, odigrao je dobar gem kada je bilo kritično i udarcem na mreži produžio prvi set.

3:5 I Rud sa nulom do gema

Nastavlja Kasper Rud sa odličnom igrom, ima samo četiri greške! Posle onog maratonskog gema stigla su dva ekspresna, pa je Norvežanin uvećao prednost bez izgubljenog poena na svoj servis. U narednom gemu Novak servira za ostanak u prvom setu.

Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

3:4 Dva asa Đokovića i gem od 76 sekundi

Malo je nedostajalo da Đoković na svoj servis uzme gem za manje od minut… Ispalio je dva asa i za 76 sekundi smanjio prednost Ruda.

2:4 Gem od 11 minuta pripao Rudu!

Jako, jako dobro igra Rud u Rimu, i velika borba viđena je u čudnom, šestom gemu. Mučio se Novak u dva navrata prilikom smeča, ali je forhend paralelom konačno došao do brejka. Bujica emocija kroz urlik prvog na svetu i aplauzi sa tribina, ali je bekhend otišao u aut iza osnovne linije na brejk šansu. Previše greši Đoković…

Sjajan poen odigran je prilikom prednosti Ruda i posle više od osam minuta imali smo novo izjednačenje. Usledio je novi fantastičan Đokovićev forhend, za drugu brejk loptu, ali je i nju izbacio u aut, pa je Norvežanin odličnim servisom uzeo gem koji je trajao skoro 11 minuta.

2:3 Novaku gem sa nulom

Konačno jedan dobar drop-šot, sakriven prilikom forhenda, neuhvatljiv za Ruda. Brzo je Đoković došao do 40:0, zatim i do gema s nulom jer je rival poslao ritern u aut.

1:3 Rud potvrdio brejk!

Dobro se Novak branio za 30:30, da bi onda poslao forhend iza osnovne linije i Rud je nedugo zatim potvrdio brejk uz novu grešku Đokovića kome je vrh mreže zaustavio lopticu.

1:2 RUD PRAVI BREJK

Dva loša poteza napravio je Đoković na mreži prilikom smeča i voleja, Rud se odlično branio i prema prvim poenima deluje da bi propisno mogao da namuči Novaka, koji je forhendom došao do 30:30. Novi drop-šot nije bio dovoljno dobar i Rud je došao prvi do brejk lopte koju je odmah iskoristio.

Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

1:1 Rud odličan, gem sa nulom

Odličan forhend doneo je Rudu prednost 30:0, dok je jakim servisom primorao Đokovića da lopticu pošalje u mrežu i ubrzo je i on uzeo prvi gem u polufinalu.

1:0 Đokoviću prvi gem i aplauzi!

Zapretio je Rud sa 0:30 usled Novakovih grešaka, ali je prvi teniser sveta nanizao tri poena po vetrovitom vremenu, da bi Rud snažnom bekhend paralelom izborio „đus“. Međutim, izbacio je norveški teniser dve loptice u aut i Đoković je uzeo uvodni gem, dobivši i prve aplauze rimske publike.

14.48 POČEO JE MEČ!

Đoković prvi servira u borbi za finale Rima.

14.46 – Đoković i Rud prvi put jedan protiv drugog

Novak nikada pre nije igrao protiv Kaspera Ruda, trenutno 34. tenisera sveta… Više o njihovom prvom susretu – OVDE.

Foto: Printskrin Sport Klub

14.44 – I publika čeka polufinale

Novak Đoković odigraće prvi zvaničan meč u vreme korone pred publikom, nekoliko stotina gledalaca je na tribinama Centralnog terena kompleksa „Foro Italiko“. Sigurno da će i njemu i Rudu prijati aplauzi, koliko god da ih je…

14.43 – Đoković i Rud na terenu

Novak Đoković i Kasper Rud izašli su na teren i trenutno se zagrevaju…

Kasper Rud; Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

14.33 – Rudov put do polufinala

Norvežanin Kasper Rud trenutno je 34. teniser sveta i na startu je izbacio Karena Hačanova, da bi potom eliminisao Lorenca Sonega i Marina Čilića. Za plasman u polufinale na megdan Đokoviću bio je bolji od italijanskog tenisera Matea Beretinija – 4:6, 6:3, 7:6(5).

14.29 – Novakov put do polufinala

Đoković je na startu Rima bio slobodan, u 2. kolu je bio bolji od Salvatorea Karuza (6:3, 6:2), zatim je izbacio velikog prijatelja Filipa Krajinovića posle sjajnog prvog seta – 7:6(7), 6:3. Prvi teniser sveta je u četvrtfinalu odigrao tri seta i savladao Dominika Kepfera 6:3, 4:6, 6:3.

14.25 Čekanje je gotovo, Halep u finalu!

Konačno – kraj. Simona Halep je prva finalistkinja turnira u Rimu, pošto je posle velike borbe savladala Garbinje Mugurusu u tri seta – 6:3, 4:6, 6:4. Rumunka će za trofej igrati sa pobednicom drugog polufinala Vondrusova – Pliškova.

Prvo muško polufinale, meč Đokovića i Ruda trebalo bi da počne oko 14.45.

14.19 – Novakov ritual – gem, set, Uno

Poznato je da Đoković obožava da igra kartašku igru „Uno“ i da se upravo uz nju sa svojim saradnicima sprema za mečeve – tako je i u Rimu.

14.10 – Velika borba Halep i Muguruse

Ne predaje se Mugurusa, tri uzastopna brejka su viđena sredinom trećeg seta od kojih je dva napravila Mugurusa i na svoj servis može da smanji vođstvo Halep na 5:3.

14.04 – Ko će u finale? Šapovalov bi mogao u Top 10

Pobednik meča Đoković – Rud u finalu će igrati sa boljim iz drugog polufinala u kojem se sastaju Denis Šapovalov i Dijego Švarcman. Novak ove sezone ima čak 30 pobeda i samo jedan poraz.

Rud bi mogao da bude prvi finalista Rima od 2008. godine a da nije nosilac na turniru. Švarcman bi mogao da bude prvi Argentinac u finalu Rima od 2005. dok bi Šapovalov ušao u Top 10 na svetu ako se bude borio za trofej.

 

13.58 – Halep grabi ka finalu!

Ne može ništa španska teniserka u trećem setu, Halep potpuno kontroliše dešavanja na rimskoj šljaci i sa dva brejka vodi 4:0. Sve je izvesnije da će Rumunka uskoro u finale.

13.50 – Publika se vratila

Kako su odlučile italijanske vlasti, tako se i publika vratila na sportske događaje… Naime, od ove subote dozvoljeno je da mečeve na otvorenom prati najviše 1.000 gledalaca, pa su pravi srećnici oni koji se nalaze trenutno na tribinama kompleksa „Foro Italiko“ u Rimu.

13.45 – Mugurusa i Halep drže Novaka u svlačionici

Odužilo se prvo polufinale u ženskoj konkurenciji na turniru u Rimu… Simona Halep je dobila prvi set 6:3, ali je Garbinje Mugurusa uzvratila sa 6:3 i otišlo se u odlučujući, treći set. Nakon što bude poznata prva finalistkinja i usledi kraća pauza, onda će na Centralni teren Đoković i Rud.

13.38 – Kasni početak meča

Duel Đokovića i Ruda trebalo je najranije da počne u 14 časova, što se neće dogoditi. Program na Centralnom terenu u podne su otvorile Simona Halep i Garbinje Mugurusa, čiji je meč otišao u treći set.

Zato će kasniti početak prve borbe za muško finale najmanje 15-20 minuta, za sada.

Foto: EPA-EFE/Angelo Carconi

13.30 DOBRO DOŠLI

Dobar dan i dobro nam došli na još jedan Nova.rs blog uživo, u kojem ćemo ovaj put pratiti polufinale Mastersa u Rimu između Novaka Đokovića i Kaspera Ruda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar