Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ovogodišnji US Open je kao nijedan prethodni, verovatno i kao nijedan koji će biti, a brojni otkazi igrača uoči grend slema u Njujorku dobili su nastavak eliminacijama favorita u ranoj fazi.

I ne radi se samo o sablasnom ambijentu usled praznih tribina, zbog pandemije koronavirusa.

Mnogo je čudno kad na jednom od četiri najveća turnira nisu dvojica velikana, Rafael Nadal i Rodžer Federer. Na Nova.rs ste mogli da čitate koliko to Novaku Đokoviću, prvom favoritu za trofej, otežava ili olakšava posao?

PROČITAJTE JOŠ

Prvi teniser sveta krenuo je po svoju 18. grend slem titulu, u trećem kolu čega ga Jan Lenard-Štruf (sat posle ponoći u noći između petka i subote), a pre njega će na teren Filip Krajinović protiv Davida Gofana (ne bi trebalo pre 18.30).

Veruje se da će Nole uspešno nastaviti pohod, za razliku od asova poput Endija Marija, Miloša Raonića i Grigora Dimitrova (14. nosilac), koji mimo očekivanja, pogotovo druga dvojica, već u prvoj nedelji pakuju kofere u Njujorku. Ispao je i 43. teniser sveta Džon Milman.

Dok su oni eliminisani na terenu, drugi asovi iz različitih razloga nisu ni doputovali u SAD. Tako imamo prvi grend slem bez Nadala i Federera još od 1999. godine.

PROČITAJTE JOŠ “Doživotni ugovor Srđanu Đokoviću za Noksine mečeve”

“Nakon mnogo razmišljanja odlučio sam da ne učestvujem na US Openu. Zdravstvena sitaucija i dalje je veoma loša nakon mnogo slučajeva Covid-19 i pandemija je van kontrole. Tenis se ne igra već četiri meseca i to je užasno. Neće se igrati ni u Madridu. Ovo je odluka koju nisam lako doneo, ali poslušao sam srce i odlučio da u ovom trenutku ne mogu da putujem”, objasnio je Rafa zašto neće igrati u Njujorku.

Iz sličnog razloga odustao je i Stan Vavrinka, nekada treći reket sveta. Umesto puta u „Veliku jabuku“, 35-godišnji švajcarski teniser je otišao u Prag, da igra dva čelendžera.

Kada je reč o Rodžeru Federeru, nije u pitanju ni korona, niti neki drugi turnir, već povreda i operacija kolena koju je imao. Zbog toga je bilo jasno da je ova čudna sezona za njega gotova i da se na teren neće vraćati pre 2021. i početka sezone u Australiji.

Kontroverzni Nik Kirjos poslao je organizatorima zvanično pismo da neće igrati na US Openu.

PROČITAJTE JOŠ Zatvorski tenis u Njujorku, malo brinem za Novaka

„Boli me što neću igrati na jednom od najvećih stadiona, Artur Ešu. Ali, stojim uz svoj narod, moje Australijance, kao i iza stotina hiljada Amerikanaca koji su izgubili živote. Za one koji su se ponašali sebično i kršili pravila, kažem vam – srećno. Igrate na sopstveni rizik, nemam problem s tim“, poručio je Kirjos početkom avgusta i opet „pecnuo“ Novaka Đokovića zbog „Adrija tura“.

Zato se ceo teniski svet pita – ko to može da stane na crtu Novaku Đokoviću, koji ove sezone i dalje ne zna za poraz? Tim, Cicipas, Medvedev, neko četvrti…?

Malo ih je koji mogu da ga izazovu, ali Novak će svakog od potencijalnih protivnika jednako ozbiljno shvatiti. Šampion kao što je on zna da „postavi glavu“ za velike stvari.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar