Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Osvajanjem trofeja na Mastersu Sinsinati, Novak Đoković je još jednom potvrdio svoju tenisku veličinu – čak i kada nije najzdraviji i ne igra svoj najbolji tenis, u stanju je da osvoji titulu.

Upravo to je činjenica koja čini da se njegovim rivalima ledi krv u žilama pri pomisli da ih on čeka sa druge strane mreže.

PROČITAJTE JOŠ:

US Open ove sezone neće biti isti kao neki prethodni, i to ne samo zbog sablasnog ambijenta zbog praznih tribina.

Deo takmičenja neće biti dvojica velikana, Rafael Nadal i Rodžer Federer, ali da li to Novaku otežava ili olakšava posao?

Može se gledati iz različitih uglova – Novak neće imati taj pritisak, kao kada su oni tu, na turniru, ali sigurno sebi neće dozvoliti ni opuštanje. Toga nije bilo na Mastersu Sinsinati i to je dobar znak.

S druge strane, moraće sam da nosi teret apsolutnog favorita na svojim leđima, ali sa mentalnom snagom koja ga krasi, to mu neće predstavljati veliki problem.

Novak u Njujorku može da ima problem samo kod sebe – ne u motivaciji, jer je samim dolaskom u Ameriku pokazao da je ona velika i potpuno jasna, već zdravstveno.

Prošle godine njegov pohod na „Flašing Medouzu“ zaustavila je povreda ramena, predao je meč Stanu Vavrinki u osmini finala, a sada ga već više od nedelju dana muči vrat.

Ukoliko to bude u redu i ne bude drugih fizilkih problema, ostaje mu samo da se koncentriše na teren, na igru, a tu je nenadmašan.

Ipak, ceo teniski svet se pita – ko može da stane na crtu Srbinu koji ove sezone ne zna za poraz?

Malo ih je koji mogu da ga izazovu, ali Novak će svakog od potencijalnih sedam protivnika na takmičenju jednako ozbiljno shvatiti. Drugačije i ne bi mogao da postane takav šampion.

Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

DOMINIK TIM

Austrijanac je već odigrao nekoliko važnih mečeva sa Novakom na grend slem turnirima.

Drugi je nosilac, ima veliko samopouzdanje i teško da će ga poraz od Filipa Krajinovića na startu Sinsinatija, psihološki uzdrmati.

Ako je fit, a deluje da jeste, u stanju je da uradi mnogo na bilo kom turniru, pa i na ovom.

Istina je da je Timu šljaka omiljena podloga, ali treba imati u vidu da je u prošloj sezoni drastično napredovao u igri na betonu.

Novaku ne treba obolja potvrda od ovogodišnjeg finala Australijan Opena, gde je morao da pravi preokret, sa 1:2 na 3:2 u setovima.

Tim je žilav, uporan do bola, ne daje nijedan lak poen i sve je u fanatičnoj borbi.

Logika žreba kaže da mogu da igraju jedino u finalu, ali tu je Novak u prednosti, baš zbog podloge, koja mu više odgovara.

PROČITAJTE JOŠ – US Open: Novak, balon i najčudniji grend slem u istoriji

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

DANIL MEDVEDEV

Sjajna američka turneja prošle godine, skrenula je pažnju teniskog sveta na ovog momka iz Moskve, koji se u prošlosti ozbiljno zanimao za proučavanje bilogije, fizike i matematike.

Medvedev je jedan od predvodnika mlade garde, “lavova koji dolaze”, igrača od kojih se očekuje da preuzmu “štafetu” od Novaka, Rafe i Rodžera kada reše da završe karijeru.

Nekoliko finala prošle sezone na američkoj turneji uz titulu u Sinsinatiju, kao i taj meč za titulu sa Nadalom u Njujorku, dovoljno pokazuju šta je u stanju da uradi.

Veliki je borac, kod njega nema predaje i imate utisak da igrate protiv zida, jer bukvalno sve stiže i vraća.

I on se sa Novakom može sastati jedino u finalu, ali u njegovoj polovini žreba su i Dominik Tim, te Miloš Raonić, Karen Hačanov, Marin Čilić, Roberto Bautista Agut. Neće imati lak put do završnice.

PROČITAJTE JOŠ Vladar svetskog tenisa: Đoković još više pobegao Nadalu

Cicipas
Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

STEFANOS CICIPAS

Grčki teniser je takođe jedna od potencialnih pretnji Novaku za osvajanje pehara.

Stefanos je, doduše, igrao samo jedno polufinale grend slema, bilo je to u Melburnu 2019. godine kada je izgubio od Nadala.

Osvojen pehar na ATP Tur finalu U Londonu, gde su igrali oni najbolji, jasno svedoči o njegovom ogromnom potencijalu.

Sa Đokovićem je igrao ove godine finale Dubaija i tamo je glatko izgubio, a kada je reč o Njujorku, sa svetskim brojem jedan bi moago da se sastane u polufinalu.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

PRETNJE IZ DRUGOG PLANA

Miloš Raonić, Aleksander Zverev, Roberto Bautista Agut, to su igrači koji bi mogli ove sezone da zablistaju na US Openu.

Bautista Agut je na prethodnom turniru igrao sjajno protiv Novaka Đokovića, Raonić je stao u finalu, dok je Zverev igrač sa kojim uvek morate ozbiljno da računate, posebno ako mu krene servis.

Ipak, njegova mentalna nestabilnost za sada ga drži podalje od podele najvećih pehara mada je opšti utisak da bi negde morao da proigra. Da li baš u Njujorku, to ćemo tek videti.

Utisak je i da bivši šampioni, Endi Mari i Marin Čilić, bez obzira na to što znaju kako se do pehara u Njujorku dolazi, ipak nisu u takvoj formi da bi mogli da budu u krugu najužih favorita.

Čilić je u padu forme, a Mari još nema dovoljno mečeva u nogama posle duge pauze. Iscrpljujući mečevi u pet setova za Škota bi moglo da budu prevelik izazov iako je jasno da se Endi, kao i milion puta do sada, neće predati bez velike borbe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar