Foto: EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

Tri nedelje su do početka US Opena i mnogo toga još nije jasno. Sve lebdi u izmaglici neizvesnosti, i ko će sve doći, i pod kojim će se uslovima igrati i, nemojte se čuditi, hoće li svega uopšte i biti.

Glavne reči kojima se može oposati trenutno stanje po pitanju održavanja grend slema u Njujorku su – tenzija i neizvesnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Želja postoji, ali s druge strane i rizik i opasnost. Sezona je predugo u kolapsu, ali ni ishitrena rešenja, često gurnuta u prvi plan iz interesnih razloga samih organizatora i sponzora koji stoje iza njih, nisu dobrodošla. I u Njujorku bi toga morali da budu svesni.

Jer da nije tako, sve bi išlo glatko i slatko – Rafa Nadal bi branio titulu na „Artur Ešu“, Novak Đoković uopšte ne bi imao nedoumice da li da putuje u Ameriku na dve nedelje pre prvog takmičenja, a verovatno ne bi bilo ni otkaza brojnih igrača i igračica.

Ono što u Njujorku ne mogu da sakriju je da se ti otkazi – množe. I to, u kranjem slučaju, može biti i presudno.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

TURNIR BEZ PRVE TROJKE?

Rodžer Federer je odlaskom na operaciju kolena ove godine, jasno poručio da je za njega sezona 2020. završena i da se na teren neće vraćati pre 2021. i početka sezone u Australiji.

PROČITAJTE JOŠ: Vavrinka: Uslovi u Njujorku nemogući, ne želim da idem tamo

Rafael Nadal je mogao da odahne onog momenta kada su ATP i WTA odredili kako će se rangirati igrači kada turniri počnu – činjenica da može da bira bolji od dva rezultata iz 2020. i 2021. učinila je da njegova želja za odlaskom u Njujork splasne – jer ne mora da brani poene, oni mu ostaju do narednog turnira 2021. godine.

Neko će reći, da, ali tako ostavlja priliku Novaku Đokoviću, ako srpski teniser odluči da igra u Njujorku, da osvajanjem titule smanji razliku za njim i Federerom u trci za titulu GOAT.

Tačno je, ali očigledno je da je za Nadala prioritet to da igra bez rizika, da pazi na zdravlje, a on u ovom momentu nije spreman da putuje u SAD i potom rizikuje da dve nedelje po povratku provede u karantinu.

Drugo, verovatno je i sam svestan da će i Đoković, koji je prvi od velikih igrača progovorio o rigoroznim merama u Njujorku, teško biti nateran da se odluči na takav korak, ma koliko da trenira na tvrdoj podlozi i priprema se kao da će igrati u Njujorku. Pa i ako Novak ode, Rafa će i dalje biti u prednosti. Jer posle toga ide njegov omiljeni Rolan Garos.

Foto: EPA-EFE/DAVID GUZMAN

ŠTA JE KAMEN SPOTICANJA?

Kad jedan Švajcarac, Stan Vavrinka, jedan od onih malobrojnih koji su u eri Federera, Đokovića i Nadala, uspeli da osvoje neku grend slem titulu, među njima baš tu u Njujorku, odluči da ne dođe i izabre da umesto u Njujorku igra u Pragu, kakva je perspektiva takmičenja na „Flašing medozu“?

Može li da se ostvari slutnja Patrika Muratoglua da to, na neki način bude, Otvoreno prenstvo Amerike, neka vrsta državnog nacionalnog šampionata, kako je bio slučaj u početku održavanja turnira?

I da li bi tako nešto, u slučaju da tamo bude mali broj igrača iz drugih zemalja, bilo smatrano za grend slem takmičenje? Da li bi zaista imalo takav legitimitet?

Ono što je neizbežno je da bi, u takvim uslovima, budući šampion stalno nosio tu hipoteku sa sobom da je osvojio turnir kada na njemu nisu igrali Federer i Nadal, a možda i Đoković.

Uostalom, možda je to i jedini način da se prekine monopol vodeće svetske trojke na najvećim turnirima jer na 13 turnira zaredom, niko osim njih nije uspeo da osvoji titulu.

Pitanje je, ko bi uopšte bio zainteresovan da gleda turnir kraj malih ekrana, pred sablasno praznim tribinama, a da na njemu nema najvećih svetskih tenisera? U čemu bi bila draž?

Jasno je da je Njujorku i Americi potrebna pobeda makar u jednom setu ovog svetskog meča sa koronom, ali po koju cenu?

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

NEPRIJATAN SASTANAK

Da je situacija napeta i da ništa još nije sigurno, svedoče informacije da je proteklih dana vođen razgovor između organizatora i tenisera, i to putem video linka.

PROČITAJTE JOŠ:

Činjenica da još ne mogu da im daju neke zaista bitne garancije, ne ide u prilog USTA i US Openu.

Pre svega, pravila koja do kraja nisu razjašnjena. Pre svega oko putovanja, smeštaja, i konačno onog što je mnogim igračima najvažnije, da im se garantuje da po povratku iz SAD u Evropu i druge zemlje, neće biti naređen boravak u dvonedeljnom karantinu.

PROČITAJTE JOŠ: „Održan neprijatan sastanak, učestvovao je i Đoković“

Uspeju li da se u Njujorku „izboksuju“ za taj zahtev, rešiće tek jedan deo problema, ne ceo set, jer ih još ima.

Drugi, koji je veoma važan, a koji zvanično nije definisan jeste diskvalifikacija igrača.

Ako je jasno najavljeno da će, svako ko bude narušio mere koje vladaju u tom „biološkom balonu“ biti kažnjen suspenzijom sa takmičenja, nejasno je pod kojim uslovima može biti kažnjen igrač ako se bilo ko iz njegovog tima nekim slučajem zarazi koronavirusom?

Ko je spreman da prihvati da ispašta zbog toga što se nekom iz njegovog tima desilo nešto zašta sam nije odgovoran? Koja pravila tako nešto mogu da urede i pitanje je, koliko to ostavlja prostor za neregularnosti jer, šta ćemo ako kojim slučajem testovi nisu pouzdani i ispravni, a igrač bude suspendovan?

U ovoj pravoj magluštini neizvesnosti, koja lebdi nad njujorškim zalivom i nebom iznad Kvinsa, niko još nije odgovorio ni na pitanje koliki broj zaraženih na turniru će biti potreban da bi se eventualno, otkazao turnir?

Zamislite situaciju – turnir počne i dođe do slučajeva zaraze nekoliko igrača. I da organizatori reše da prekinu takmičenje?!

Zar to ne bi bilo gore nego da se turnir, dok još vremena ima i peščanik u potpunosti nije iscurio, jednostavno otkaže.

Otkazan je Vimbldon, može da bude i US Open. Jer možda je zaista bolje  da teniski svet, jednostavno, sačeka neka bolja, za sport zdravija vremena. Dok se ova pošast u koju je upao ceo svet, ne razjasni i ne definiše.

Ovako, niko neće imati koristi od sistema kreni-stani. Igrači će rizikovati, doći u Njujork, a potom u slučaju da nešto krene po zlu, opet brže-bolje natrag kući. I pritom, može još mnogo toga neprijatnijeg da se dogodi, a nadamo se da to nikom nije u interesu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar