Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Tenis je po mnogo čemu specifičan sport, ali postoje neka prokletstva koje čitavom takmičenju daju posebnu draž. Sjajni potezi, lude priče, ali i ona ne tako slavna strana učinili su da je "beli sport" jedan od najpopularnijih na svetu.

Jedno prokletstvo potvrdio je Stefanos Cicipas ove godine. Naime, već dugo postoji gotovo nepisano pravilo da onaj ko stigne do finala Rolan Garosa, na Vimbldonu ne uspeva da pobedi niti jedan susret.

Cicipas je nakon velike borbe izgubio meč od Novaka Đokovića (6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4) u finalu Otvorenog prvenstva Francuske, a onda je počišćen već u prvom kolu najprestižnijeg turnira na svetu kada je Frenisis Tijafo slavio sa 6:4, 6:4 i 6:3 za samo dva sata i pet minuta.

PROČITAJTE JOŠ

Grčki teniser je pokazao da bi u sledećoj deceniji mogao da dominira tenisom, pokazao je da mu dve nedelje nisu bile dovoljne da se oporave od velikih napora kroz koje je prolazio u Parizu.

Zapravo, poslednjih godina samo „Velika trojka“ Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, ostala je imuna na ovo prokletstvo i to je još jedna stvar koja odvaja njih od svih ostalih tenisera.

Kroz identičnu stvar je prošao i Dominik Tim 2019. godine. Naime, Austrijanac je tada u polufinalu uspeo da savlada Novaka Đokovića posle velike borbe i čak pet odigranih setova, ali je u finalu poražen od „Kralja šljake“. Nadal je tada podigao svoju 12. od 13 titula u Parizu.

To samo potvrđuje da neke stvari, ipak, zauvek prave razliku između najboljih i onih koji samo povremeno dosegnu visine.

Daleko od toga da se priča završava na ovome jer se Tim pobrinuo i 2018. godine da vidimo isti scenario.

Naime, tada je poražen u finalu od Nadala sa ubedljivih 3:0, a onda je u prvom kolu Vimbldon šokirao planetu kada je predao meč vremešnom Bagdatisu zbog povrede.

Ipak, ovo prokletstvo je započeo još 2017. godine Stanislas Vavrinka.

Švajcarac je stigao do finala u Parizu gde mu je Rafa dozvolio samo šest gemova (6:2, 6:3, 6:1), a ovo je jedan od turnira na koje Novak nije imao direktni uticaj.

Osvajač tri grend slem pehara je hteo u Londonu da pokaže da i dalje ima šta da ponudi tenisu, a onda ga je mladi Danil Medvedev počistio sa 6:4, 3:6, 6:4, 6:1.

Upravo ovo je pokazatelj da veliki igrači jesu veliki jer ne dozvoljavaju da im se ovakve stvari dešavaju, dok ostali često rizikuju jedno zarad drugogo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare