Novak pobedio teniske moćnike, promenio „već viđenu“ odluku

Tenis 03. jul. 202109:05 > 09:34
Podeli:
Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković je kao jedan od osnivača Asocijacije profesionalnih tenisera (PTPA) odneo prvu veliku pobedu u svetu tenisa.

PROČITAJTE JOŠ

Veliku buru u svetu tenisa napravila je tvrdnja PTPA, Đokovića i Vaseka Pospišila da ATP nije želeo da odgovori na 30 pitanja koja je ova organizacija poslala.

Uz to je ATP želeo da „progura“ 30-godišnji plan koji bi uključivao mnoge povlastice, prava i obaveze tenisera, bez da je sve precizno notirano i uređeno.

Hitrom reakcijom i konferencijom koja je podigla veliku buru, sve ovo je sprečeno, odloženo i promenjeno.

Đoković je zbog toga podelio saopštenje uz ovu optimističku poruku, gde se gospodski zahvalio ATP.

„Mnogo stvari nas čekaju da bi učinili ovu igru boljom za sve. Zahvalni smo što smo napravili osetljiviji napredak. Hvala ATP što nam je odgovorio na pitanja, hvala igračima PTPA što su dali sve povratne informacije asocijaciji“, napisao je Đoković uz poruku „zajedno smo u ovome“.

Saopštenje PTPA.

„Ohrabreni smo pozitivnim napretkom PTPA, sa našim članovima, navijačima, medijima i partnerima, učinili smo da stvorimo pravičnost i transparentnost za sve igrače u našem sjajnom sportu

Pre tri nedelje, postalo je jasno da ATP želi da izglasa predloženi 30-godišnji (sada već 31-godišnji) plan Uz podršku igrača, razvili smo brzu strategiju odgovora da:

  1. Učinimo da se PTPA prepozna kao asocijacija od igrača za igrače
  2. Da ohrabrimo ATP da se odgovori na mnogo pitanja koje je naš tim postavio o planu
  3. da odložimo izglasavanje plana

Danas, možemo da izvestimo da su tri ključna trenutka ostvarena.

Sa zadovoljstvom javljamo da se ATP obratio PTPA i još važnije smo koncentrisani na brige igrača. U pismu koje je poslato igračim od strane ATP, oni su odgovorili na mnoga naša pitanja.

PTPA je razvrstao odgovore ATP u četiri opšte kategorije.

  1. Odgovori koji su pomogli i razjasnili stvari
  2. Odgovori koji su pomogli, ali je potrebno još informacija
  3. Nezadovoljavajući
  4. Pitanja koja još uvek čekaju odgovor

Zbog transparentnosti PTPA sva pitanja i odgovori se nalaze na sajtu PTPA.

Na kraju, zahvaljujemo se ATP na odlaganju glasanja. Njihova odluka nam je dala energiju i pokazala ogromnu hrabrost PTPA igrača. Ovo je pozitivna vest za PTPA, naše članove, i sve igrače širom planete.

Ima još mnogo posla da se uradi i mi smo obazrivo optimistični da će PTPA i ATP raditi zajedno u ime igrača.

Zajedno radimo da napreduje sport koji volimo“, pisalo je u saopštenju PTPA.

Izgleda da je ATP makar privremeno odlučio da promeni odluku i da sarađuje sa Novakovom organizacijom, a do juče su pravili ozbiljne probleme svima koji su želeli da postanu deo novog tela u tenisu.

ATP je već nekoliko puta negodovao zbog PTPA i povlačio poteze koji su imali za cilj da umanje značaj ove asocijacije. Tako je Đoković ostao bez prilike da bude deo Saveta igrača ATP jer su pravila promenjena neposredno pre glasanja, a po novom pravilu Novak nije mogao da istovremeno bude član dva ovakva udruženja.

PTPA se zalaže za promene u teniskom svetu kako bi svi igrači i igračice imali jednaka prava, ali i veća primanja čak i u ranijim kolima. Oni žele da promene ustaljenu praksu da 50 odsto novca ide turnirima, a 50 igračima i igračicama. To se nikako ne dopada čelnicima ATP koji su najpre odbili da sarađuju sa PTPA.

Ipak, „već viđena“ odluka o 30-godišnjem planu je promenjena, komunikacija uspostavljena, a tenis verovatno ulazi u potpuno novu eru.

 

Komentari

Vaš komentar