Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Novak Đoković utkao je put do devetog finala Australijan opena kroz težak i mukotrpan rad sa svojim štabom, koji je godinama prolazio kroz brojne promene, uspone i padove.

Iz velike trojke, Novak je verovatno najviše eksperimentisao, menjao štab, radio na raznovrsnosti i to je davalo rezultate, iako je bilo uspona i padova. Tako je Đoković imao priliku da uz Borisa Bekera i Andrea Agasija stekne neprocenjivo iskustvo i doda poseban pečat svojoj igri, ali je i dalje najvažniji šraf ostao Marjan Vajda, Slovak koji je od prvih dana bio deo najvećih podviga, uz povremene pauze u radu sa Novakom.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se računa samo profesionalna karijera, koja je usledila posle rada sa imenima poput legendarne Jelene Genčić, prvi trener u profesionalnim vodama bio je Dejan Petrović, od 16. godine. Kad je Novak počeo da igra kao profesionalac 2004. godine, uz Petrovića je došao iz top 300 do top 100 tenisera sveta za manje od godinu dana. Izostale su titule, ali je Novak sa Petrovićem došao do velikog prvog iskustva i proboja, a saradnja je prekinuta 2005, posle čega je Petrović preuzeo Dejvis kup Srbije i Crne Gore, ujedno je radio i sa Anom Ivanović.

Od kraja 2005. do juna 2006, Rikardo Pjati je brinuo o Novakovoj igri, zajedno su došli do trećeg kola Vimbldona i US Opena prvi put u Đokovićevoj karijeri, Italijan je uveo Noleta u top 40, ali je saradnja raskinuta. Tek kada je Novak prvi put postao broj 1 na ATP listi, Pjati je rekao za Rojters da je 2006. znao da Novak može da stane uz rame najboljima. Opisao je kako je naporno radio kao dete i da je već tada bio fokusiran cilj da bude najbolji igrač sveta. Pjati je potom radio sa Šarapovom i Janikom Sinerom.

Onda je stigao Marjan Vajda, sa kojim je saradnja trajala zvanično od 2006. do 2017, uz mali prekid, posle kog povremeno obraduje sve fanove Novaka Đokovića svojom pojavom u boksu štaba. Svoju prvu ATP titulu, Novak je uzeo sa Vajdom, Marjan je bio deo štaba i dok je glavni bio Beker, 17 Grend slem titula uzeli su zajedno, Vajda je dobio priznanja za najboljeg trenera i od našeg Olimpijskog komiteta, bio je ATP trener 2018. godine, i ova saradnja je zbog svega urađenog više od posla, Vajda je postao deo porodice.

U 2009. godini, Tod Martin, nekada četvrti igrač sveta, bio je saradnik i drugi trener u društvu Vajde – nije to donelo rezultate, Novak je gubio u osmini finala ili četvrtfinalima Grend slem turnira, pa je bilo jasno da će se to brzo završiti. Saradnja je završena 2010, kada je i sam Novak priznao da je teško raditi sa dva trenera koji imaju totalno različite stilove i poglede na sport.

PROČITAJTE JOŠ

U decembru 2013, bombastično je odjeknula vest da će Boris Beker biti prvi trener od naredne godine. Marjan Vajda je tu pao u senku, ali je uz Bekera pomogao da se nastavi dominacija protiv Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Uz Bekera, Novak je uzeo šest Grend slem titula, a četiri titule su čak vezane, doduše ne kalendarski u jednoj godini. Pored toga, uz Bekera je osvojio 14 Masters titula za tri godine. U decembru 2016. godine su raskinuli saradnju.

Privremeni eksperimenti sa Radekom Štepanekom i Andreom Agasijem bili su zanimljiva epizoda. Radili su prvo uoči Rolan Garosa 2017, onda je došlo do ozvaničenja za 2018. godinu. Bilo je ovo turbulentno vreme za Novaka, psihofizički, u jednom trenutku je pao ispod top 20, vraćao se u formu posle operacije lakta, pa se podigao, osvojio Vimbldon i US Open. Ipak, ono pravo usledilo je kada je zahvalnica uručena Agasiju, ma koliko veliko ime bio.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Goran Ivanišević bio je pun pogodak – došao je 30. juna 2019. godine, i on je radio uz Vajdu na početku, a zajedno su došli do Novakove 16. Grend slem titule – na Vimbldonu, u epskom, spektakularnom i neponovljivom petosetnom finalu protiv Rodžera Federera.

Glavni fokus je na servisu, Ivaniševićevom ubojitom oružju iz karijernih dana. Upravo to je bio najjači „začin“ Novakove igre u Melburnu, gde je bilo neophodno da već prvi aspekat igre bude pobedonosan.

Novak je na početku turnira akcentovao da je podloga najbrža u istoriji, idealna za najbolje servere, ali je i za to imao odgovor, čak i povređen protiv Tejlora Frica. Uz zlatne ruke Ulisesa Badija, fizioterapeuta, Ivanišević je bio važan da servis bude na nivou, a plod toga je i Novakov rekord, kakav nije imao do sada u Australiji.

Pre finala, u šest mečeva, oborio je rekord po broju odserviranih asova na Grend slem turniru. Došao je do stotke, a prethodni rekord mu je 86 asova na Vimbldonu 2014!

Jasno je da velike zasluge ima Ivanišević i nadamo se da će protiv Medvedeva nova cifra biti trijumfalna i izazovna za novo obaranje rekorda. S obzirom na to da ima 34 godine, servis će mu i u nastavku karijere biti veoma važan da skrati igru, smanji umor i dođe do onoga što toliko priželjkuje, obaranje rekorda Rafaela Nadala i Rodžera Federera, što može staviti tačku na diskusiju ko je najbolji svih vremena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar