Novak Đoković i Andrej Rubljov
Novak Đoković i Andrej Rubljov Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Mnogo je nepoznatih kada je u pitanju Serbia Open (ili kako se zvanično zove Belgrade Open) koji je na programu od 3. do 9. novembra, a tek smo u utorak i saznali spisak učesnika.

Po prvi put će se ATP turnir održati u Beogradskoj areni i to je novi logistički izazov koji će morati da reši direktor turnira Đorđe Đoković koji će imati veliku pomoć u stricu Goranu, koji osim što je odnedavno predsednik TSS je ranije bio i direktor turnira u Sofiji koji se igrao u istoj dvorani.

PROČITAJTE JOŠ

U ovoj dvorani su odigrana istorijska Dejvis kup finala 2010. i 2013. godine, a sada će postati i mesto gde je održan jedan ATP turnir. Mnogo je nepoznatih stvari, ali je barem postalo poznato ko će igrati na turniru.

Čak četiri igrača iz Top 20 na svetu i čak 17 iz Top 50 na planeti (uz Marina Čilića koji koristi zaštićeni renking 21). Impresivna lista učesnika je dopunjena sa trostrukim grend slem šampionom Stenom Vavrinkom koji je dobio specijalnu pozivnicu, a očekuje se da budu podeljene još dve specijalne pozivnice. Dakle, može se očekivati možda i neko iznenađenje u poslednji čas. To mesto će verovatno ostati još dugo otvoreno.

U Beogradu će publika moći da gleda Aleksa de Minora (11. na svetu), Tomija Pola (13), Frensisa Tijafoa (17), Lorenco Museti (18), Alehandro Tabilo (23), Sebastijan Baez (26), Flavio Koboli (30), Fransisko Serundolo (31), Nuno Boržeš (32), Tomaš Mahač (33), Brendon Nakašima (35), Tomas Martin Ečeveri (37), Marijano Navone (38), Talon Grikspur (40), Lučijano Darderi (40), Fabijan Marožan (48).

Dakle, osim Đokovića, nijedan srpski teniser nema renking da se direktno nađe u žrebu. Dušan Lajović, Miomir Kecmanović i Laslo Đere moraju da se nadaju specijalnim pozivnicama i prolasku kroz kvalifikacije (četiri mesta će tako biti osigurana).

Beograd je neobično jak u ovom periodu godine, ali ništa manje nije dobra ekipa u Mecu – Kasper Rud (9), Holger Rune (14), Ugo Amber (15), Sebastijan Korda (19), Feliks Ože-Alijasim (22).

Zašto su ti turniri toliko jaki ove godine? Dva su razloga. Prvi i osnovni nikada nije bila neizvesnija trka za Završni masters u Torinu i borba za elitne teniske karte.

Praktično od 5. do 16. mesta se igrači bore za četiri pozicije koje vode na sever Italije. Sigurno ćemo tamo gledati Janika Sinera, Karlosa Alkaraza, Aleksandera Zvereva i Danila Medvedava, ali gotovo svi ostali žele da se osigraju. Fric bi to mogao da uradi već dobrim rezultatom u Šangaju, ali to mu i dalje nije matematički garant.

Novak Đoković i Karlos Alkaraz Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Zbog toga su i svi ovi igrači prijavili turnire u Beogradu ili Mecu jer bi bukvalno pet poena moglo da odluči ko će u Torino (tolika je bila razlika između De Minora i Đokovića).

Sa druge strane, igrači koji su plasirani do 40. mesta na ATP listi sada jure da uđu u Top 32. Razlog? Da budu nosioci na Australijan openu od 12. januara sledeće godine i tako sebi obezbede nešto lakša prva dva meča u sezoni. To bi moglo da im katapultira i sezonu u dobrom smeru.

To znači da će mečevi u Beogradu zasigurno doneti spektakl i da će svi igrači biti silno motivisani.

Od toga će profitirati najvše publika.

BONUS VIDEO Novak Đoković – Flavio Koboli, najbolji momenti meča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar