Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Iga Švjontek, nova senzacionalna pobednica Rolan Garosa, ispisala je sjajnu stranicu istorije poljskog tenisa pobedom nad Sofijom Kenin u finalu u Parizu, 6:4, 6:1.

Mlada Poljakinja je postala druga igračica u istoriji turnira, po najmanjem broju izgubljenih gemova na celom turniru (28), iza Štefi Graf iz 1988. (20). Izjednačila se sa Kris Evert iz 1978. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Najmlađa je šampionka u ovom veku, iza sebe je ostavila Jelenu Ostapenko i Anu Ivanović.

PROČITAJTE JOŠ: „Tri godine nisam držala govor, ne znam šta da kažem“

„Ponosna sam na sebe, uradila sam veliki posao u ove dve nedelje. Nisam očekivala da ću uspeti. To sve ovo čini još čudesnijim. Rekla bih da je ovo iskustvo koje menja život. Osećam da sam napravila nešto istorijski važno. Ipak i dalje mislim da je Agnješka Radvanska postigla mnogo jer je ona godinama igrala na vrhunskom nivou, možda celih 12 godina. Ne znam tačan broj. Znam da će nas mnogi porediti, ali moram da imam rezultate u kontinuitetu narednih nekoliko godina da bi mogli da me smatraju najboljom igračicom Poljske. Mislim da njoj i dalje pripada to najviše mesto“, kaže Iga.

Pre finala je rekla da joj nije važno šta će biti, ali je na terenu i te kako pokazala da joj je stalo.

„Meni je bilo već dovoljno ludo to što sam pobedila Simonu Halep i što sam već to smatrala životnim dostignućem. Stvarno nisam imala nikakva očekivanja. Znala sam da će finale biti teško, nisam želela dodatni stres zbog toga, rekla sam sebi da ne brinem i stvarno sam verovala u to. Na kraju sam samo uživala u svemu, ne kažem da mi nije stalo da li ću pobediti ili izgubiti, samo ne mislim sve vreme o tome. Koncentrišem se na stvari koje treba uraditi u ovom momentu jer je pobeđivanje samo plod mog rada svakog minuta“, kaže nova zvezda svetskog tenisa koja će sa 54. skočiti na 17. mesto WTA liste.

Telefon joj je bio zastrpan porukama i čestitkama. Oglasili su se mnogi, među njima i golgeter Bajerna Robert Levandovski, a jedna od onih koji su joj čestitali bila je i naša Ana Ivanović, koja je svoj jedini grend slem trofej osvojila na istom mestu pre 12 godina.

„Teško je reći koliko ih je, nisam sve mogla da pročitam. Nisam imala vremena, teško da ću svima stići da odgovorim valjano. Videla sam poruke najbližih prijatelja, porodice. To su najvažniji ljudi za mene, sa njima sam pričala gotovo sve vreme po završetku meča“, dodala je Švjontek.

Sportska javnost u Poljskoj je oduševljena, a naslovnica lista „Pregled sportovi“, sve govori – „Poland Garos“. Zasluženo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar