Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Iga Švjontek, 19-godišnja teniserka iz Poljske, senzacionalna je pobednica Rolan Garosa. Ona je u velikom finalu pobedila Amerikanku Sofiju Kenin sa 6:4, 6:1.

Švjontekovoj je do prve grend slem titule u karijeri, do koje je stigla kao 54. igračica sveta, trebalo svega 80 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Postala je tako najniže rangirani šampion turnira u Parizu, pobedivši dve godine stariju rivalku iz SAD koja je u februaru trijumfovala na Australijan Openu.

Takođe, Iga je prva osvajačica grend slem turnira iz Poljske, a koliko je igrala impresivno najbolji svedoči podatak da na putu do pehara nije ispustila nijedan set.

„Srećna sam, ne znam šta da kažem. Pre dve nedelje nije me nigde bilo, a evo sad sam pobedila“, rekla je Iga po završetku meča.

U početnom setu bilo je dosta borbe, Švjontek je uz brejk povela sa 3:0, da bi potom Keninova uspela da se vrati i stigne do 3:3.

Švjontek je u osmom gemu ponovo napravila brejk, povela sa 5:3, ali je Keninova odmah uzvratila ribrejkom.

Ipak, Poljakinja je u desetom gemu povo oduzela servis gem rivalki i tako dobila set.

Činjenica je da se Keninova u završnici prvog seta povredila, što se odrazilo na njenu igru u nastavku.

To objašnjava nešto lakši posao za Švjontek u drugom setu, Keninova je uspela da napravi brejk u prvom gemu, ali nije izdržala, potom je izgubila šest gemova u nizu i tu je bio kraj.

Teniserka iz Poljske je tako postala najmlađa šampionka još od Monike Seleš iz 1992. godine i prva tinejdžerka šampionka od Ive Majoli iz Hrvatske, koja je trijumfovala 1997.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare