Rodzer Federer Novak Djokovic i Rafael Nadal
Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA /EPA-EFE/NEIL HALL/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

I dok Novak Đoković piše stranice istorije "belog sporta" iz meseca u mesec, Rodžer Federer i Rafael Nadal muku muče da zaleče povrede i tela vrate na nivo koji zahteva sam vrh tenisa.

Srbin je nakon fenomenalne godine odlučio da sezonu završi u dresu reprezentacije u Dejvis kupu. To nije prošlo onako kako su mnogi priželjkivali, ali treba biti svestan svega šta je sve Novak doživeo u poslednjih 12 meseca, što na emotivnom što na fizičkom planu.

PROČITAJTE JOŠ:

Tri grend slema, finale US Opena, polufinale Olimpijskih igara i 62 meča su nešto o čemu su Nadal, a pogotovo Federer ove sezone mogli samo da sanjaju.

I dok je Đoković vodio bitke sa nekim mlađim teniserima, osvojivši pet titula u sezoni, Nadal i Federer su većinu tih duela mogli da prate iz fotelje, nadajući se da Novak neće stići do 21 grend slema.

Iako mu to ove godine nije pošlo za rukom, priliku će imati već na Australijan openu, na kom će po svemu sudeći zaigrati, iako se dugo diskutovalo o tome da li je vakcinisan ili ne.

Povratak na teren se očekuje i od Rafaela Nadala, za koga se smatra da će biti spreman da se pokaže u dobrom svetlu u Australiji, gde u karijeri uopšte nema loše rezultate, iako nosi nadimak „kralj šljake“.

Za razliku od Srbina i Španca, treći član „Velike trojke“ se neće pojaviti u Australiji, jer je njegova povreda daleko od zalečene. Koleno mu pravi velike probleme, a telo više „ne leti“ po terenu kao nekada. Pokreti su sporiji, udarci slabiji, a godine brzo prolaze. Treba imati u vidu da je Rodžer trenutno u petoj deceniji života.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Federer je upravo zbog toga odigrao samo 13 mečeva u 2021. godini, a četiri se nisu baš slavno završila.

U Dohi je dogurao do četvrtfinala, u Ženevi je ispao od Pabla Anduhara na samom startu, na Rolan Garosu bio je primoran da preda meč četvrtfinala i pre njegovog početka, a u Haleu je ispao od mladog Feliksa Ože-Alijasima u osmini finala.

Ni na njegovom omiljenom grend slemu, Vimbldonu, nije uspeo da dogura dalje od četvrtfinala. Tamo ga je sačekao i pobedio još jedan momak koji je ove sezone „eksplodirao“ – Hubert Hurkač. Švajcarac je u tom meču poražen u tri seta, što mu je i fizički i psihički očigledno teško palo, jer nakon tog 7. jula nije ponovo zaigrao.

PROČITAJTE JOŠ:

Uprkos svemu tome, on ne odustaje. Povratak na teren planiran je za mart ili april 2022. godine, a i njegov trener Hrvat Ivan Ljubičić veruje u povratak na najveću scenu.

„Razgovarali smo i mogu da garantujem da želi da se vrati tenisu. Kada odluči da prestane, povući će se, ali mislim da se to neće desiti odjednom“, rekao je Ljubičić nedavno.

Ipak, ni povratak ne treba da dođe samo da bi došao. Niko ne želi da pamti jednog takvog majstora i kako mnogi tvrde „gospodina na terenu“, kao gubitnika i kao sportistu koji ne zna da prepozna kada je došlo vreme za oproštaj.

Početkom decembra na Tviteru je objavljena i njegova fotografija, na kojoj izgleda da se ugojio, te da je daleko od dobre fizičke spreme.

„Izgleda tako staro… Mislim da je vreme da se penzionišeš, deko…“, bio je jedan od komentara slike na Tviteru.

Federer je u poslednjih godinu i po dana napravio dve velike pauze, od kojih jedna i dalje traje. Za to vreme na turu su stasali „neki novi klinci“. Pre svih tu su Danil Medvedev, Aleksandar Zverev i Stefanos Cicipas, ali ne treba izostaviti imena Dominika Tima, Matea Beretinija, Janika Sinera, Karlosa Alkaraza…

Svi oni sada su pretnja i prepreka ka osvajanju i onih slabijih turnira, kao što su oni iz serije 250 ili 500, dok je završnica mastersa i grend slema pored ovakvih imena za Federera trenutno misaona imenica.

Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Ono što muči Federera su i rekordi. Svestan je Švajcarac da ima najmanje šanse da na kraju karijera tenisera „Velike trojke“ upravo on ima najviše velikih titula i time zasluži titulu GOAT. Pored toga odavno je ostao iza Đokovića po broju nedelja na čelu ATP liste.

Ono što mu ide u prilog su osvojene titule u karijeri – ukupno 103, dok Novak (86) i Nadal (88) imaju nešto manje. Još jedan rekord koji Federer još uvek drži u svom posedu je taj da je jedini igrač koji je sa 30 ili više godina uspeo da osvoji Završni masters. Na njemu ukupno ima pet titula, koliko ima i Đoković.

Švajcarac ima negativan skor sa oba pomenuta tensera. Veće rivalstvo po broju mečeva ima sa Novakom, a skor je 27-23 u korist Srbina. Sa Nadalom je odigrao 40 mečeva i pobedio „samo“ 16 puta.

Novak Đoković, Rodžer Federer
Novak Đoković, Rodžer Federer; Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

„Nadam se da će me pamtiti kao običnog, opuštenog i dobrog tenisera. A što se tiče toga kako će me gledati kao osobu, nadam se da ću nekom poslužiti kao primer, da čak i kad ste uspešni, treba da tretirate ljude dostojanstveno i pošteno“, rekao je Federer nedavno i mnogi su mislili da se na taj način oprašta od profesionlanog tenisa.

Ipak, kraj još uvek nije tu i to treba da raduje svakog ljubitelja tenisa. Ali, iza ćoška je. Kao što je Kobi Brajant svojevremno govorio: „Srce želi, ali telo i mozak više ne mogu da izdrže“.

Ono što je uvek najviše krasilo Federovu igru je prefinjenost, poseban stil i elegancija pri svakom udarcu. Nikada nije bio posebno snažan, nije imao razoran servis, izaražene mišiće, ali je uvek imao stil. Baš takav treba i odlazak da bude – u stilu.

BONUS VIDEO Komična scena Novaka Đokovića, imao minut da se pripremi za uključenje pa napravio šou 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar