Novak Đoković, Aleksander Zverev
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Obeležili su skandali i kontroverze tenisku 2021. godinu, a Novak Đoković bio je deo možda i najduže sage sa Australijom.

Portal Sportskeeda napravio je listu pet najvećih kontroverzi ili skandala u 2021. godini, a Novak Đoković bio je deo najduže sage sa Australijom. Osvojio je početkom 2021. Australijan open, ali je tome prethodila prepirka sa zvaničnicima i vlastima Australije.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je poslao predloge da se teniserima olakšaju treninzi u izolaciji pre Grend slema, što je odbijeno uz teške reči i lavina je pokrenuta. Ređali su se napadi na „broja 1“, priključivali su se mnogi u neprimerenim komentarima poput Sema Grota, njega je to hranilo dodatnom motivacijom da osvoji titulu, a da je bio u pravu kada su u pitanju teški uslovi za treninge, svedoče povrede.

Redom su igračima pucali trbušni mišići na Australijan openu, na kraju je i sam Novak sa tom povredom prevazišao bolove i osvojio svoj 18. Grend slem, čime je utabao stazu za Rolan Garos i Vimbldon, na kom se izjednačio sa Federerom i Nadalom.

Onda, posle duge pauze, tihi rat se nastavio kad je počeo da se najavljuje Australijan open za 2022. godinu, a već na startu je obavezna vakcina najavljivana uz narativ kao da je Đoković jedini teniser koji dolazi u Australiju.

„Ni 20 Grend slem titula vam neće pomoći da učestvujete na Australijan openu“, bio je samo jedan u moru komentara australijiskih zvaničnika u kojima se između redova prozivao Novak.

Sada je pitanje da li će se Đoković uopšte pojaviti na turniru na kom je osvojio 9 od 20 najvećih titula.

Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Stefanos Cicipas je ove sezone izazvao gnev teniskog sveta zahvaljujući svojim pauzama u toaletu tokom mečeva, koje mnogi njegovi protivnici smatraju predugačkim.

Čak je i Endi Mari eksplodirao nakon što je Grk napravio dve duže pauze na US Openu u meču prvog kola. Mari je smatrao da je ovaj potez osmišljen da uguši njegov zamah, dok je Aleksandar Zverev čak predložio da ga trenira tokom pauze.

Cicipas je, međutim, nastavio da se brani, rekavši da ništa od toga nije bilo namerno i da se ponašao u skladu sa pravilima igre.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

„Pauzu u toalet sam uzimao kao normalan sportista. Meni je možda trebalo malo duže nego drugim sportistima. Ali ako postoji pravilo koje kaže da vam je dozvoljeno da uzmete određeno vreme, onda bih verovatno pokušao da ga ispoštujem“, rekao je Cicipas posle meča US Opena protiv Karlosa Alkaraza.

Ovo pitanje je stvorilo toliko kontroverzi da je ATP objavio pravila protiv zloupotrebe. Inače, nedavno je čak i Cicipas priznao da njegovu devojku do ludila dovode pitanja o toalet pauzi, definitivno jednom od utisaka sezone.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Teško bi lista bila zamisliva bez Nika Kirjosa, igrača pretplaćenog na prostakluke na terenu.

Jedna od promena koje je pandemija donela tenisu jeste da deci sa loptom više nije dozvoljeno da predaju peškire igračima. Ova bezbednosna mera znači da sami igrači moraju da odu do boksa gde se drže peškiri da bi ih koristili.

Nakon poraza u prvom kolu na US Openu od Roberta Bautiste Aguta, Nik Kirjos se iznervirao jer je morao da pređe „previše koraka“ do mesta gde su peškiri držani. Australijanac je bio mišljenja da bi trebalo da može da drži svoj peškir gde god želi (bliže sebi).

Ponašao se detinjasto i nije pokazao dovoljno poštovanja za rivala i sudiju.

Bilo je brojnih opomena, bacao je peškir gde mu se prohte, pa ga je sudija Bernardeš slao da se vrati po peškir i baci ga na mesto koje je za to određeno.

Bunio se Kirjos, pa je pokazao i da je ispratio dešavanja na meču Marija i Cicipasa.

„Ovo nije deo igre? Onda je i pisanje poruka nekome u toku meča deo igre? Uzimanje pauza od 20 minuta za toalet je isto deo igre? Moram da s**m je deo igre“, aludirao je Kirjos na Cicipasov boravak u toaletu od čak osam minuta.

Aleksandar Zverev, Foto: Tanjug / AP Photo/Darron Cummings

Aleksandar Zverev je tokom leta bio centralna tema zbog ozbiljnog skandala i teških optužbi.

Olga Šaripova je uzdrmala svet tenisa kada je iznela optužbe za zlostavljanje protiv Aleksandra Zvereva. Prva optužba stigla je 2020. godine, ali je drugi i duži članak njene ispovesti izašao u avgustu sa još strašnijim otpužbama i tvrdnjama.

U trenutku objavljivanja članka, ATP nije dao nikakve zvanične izjave, ali je u oktobru najavljeno da će biti sprovedena istraga o ovom pitanju.

„Optužbe podignute protiv Aleksandra Zvereva su ozbiljne i mi imamo odgovornost da ih pozabavimo. Nadamo se da će nam naša istraga omogućiti da utvrdimo činjenice i odredimo odgovarajuću naknadnu akciju“, rekao je izvršni direktor ATP-a Masimo Kalveli.

Ipak, slučaj i dalje tapka u mestu.

Peng Shuai Foto: Bai Xue / Avalon / Profimedia

Sve na kraju doduše deluje bezazleno kada se setimo slučaja Šuai Peng. Kineska teniserka je na kineskoj društvenoj mreži optužila za seksualno zlostavljanje istaknutog komunističkog političara i ubrzo potom je jednostavno – nestala.

Ona se ponovo pojavila te nakon sveopšteg gneva na društvenim mrežama i u svetskoj javnosti, a WTA je, međutim, ponovila svoj zahtev za slobodnom i poštenom istragom i smatrala da kineske vlasti nisu izvršile svoj zadatak.

Organizacija je najavila otkazivanje svih događaja u Kini i Hong Kongu sledeće godine, ovaj potez pozdravili su igrači i navijači širom sveta, slučaj je zataškan i Šuai se povremeno pojavljuje, čak je i negirala optužbe, a malo ko veruje da je sa njom sve u redu i da je bezbedna i slobodna.

Crv sumnje pojavio se već u prvom njenom javnom pojavljivanju, kada je MOK objavio da je Tomas Bah razgovarao sa njom – svi su posumnjali da je pozadina „peglanje“ skandala u dogovoru sa Kinom, koja je domaćin Zimskih olimpijskih igara.

BONUS VIDEO Komična scena Novaka Đokovića, imao minut da se pripremi za uključenje pa napravio šou 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar