Foto: AP Photo/Andy Wong

Da li možete da zamislite da je Rodžer Federer nepoželjan u Bazelu? Ne morate da zamišljate, nažalost, to je istina i to je samo kulminacija višegodišnjih odnosa.

Švajcarac je u rodnom gradu osvojio 10 titula, ali mu neke stvari nikada nisu oprostili.

Jedna od njih, koja nije pomenuta u tekstu koji je pred vama, jeste činjenica da je odlučio da preseli mesto boravišta u drugi kanton. Razlog? Zato što je porez manji nego u Bazelu.

PROČITAJTE JOŠ

Tamo mu to nikada nisu oprostili, kao ni činjenicu da je nekoliko godina odbijao da igra na ovom turniru, tačnije nije mu se uklapao u prebukirani raspored kada je igrao gotovo svake sedmice na ATP turu.

To su neki od razloga zbog kog su ga gledali ispod oka, a zanimljivo to nije jedini razlog. Tako je „Blik“, najtiražnija švajcarska novina, objavio da turnir u Bazelu izbegava da pomene ime svog najvećeg šampiona sa 10 titula.

Foto: Screenshot Instagram rogerfederer’s profile picture rogerfederer

„Kod kuće u Bazelu, Federerovo ime je odsutno“, bio je naslov od izveštača iz Sent Jakobshalea.

„Dok šetate dvoranom jedna stvar upada u oči, nigde ni traga, ili gotovo nigde ni traga od Rodžera Federera“, počinje „Blik“.

„Nigde ni slike, ni brošure, ni biste, nikakvog podsećanja na nekadašnju zvezdu. U najboljem slučaju, njegovo ime je na spisku bivših šampiona, zajedno sa svima ostalima koji su pobeđivali u Bazelu“, opisao je novinar.

Onda se dotakao uzroka.

„Ovo je samo nastavak loših odnosa organizatora turnira sa Federerom. Sve je počelo još 2012, kada je došlo do neslaganja oko visine njegove premije za igranje u Bazelu“.

Rodžer Federer
Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Uvek igrači dobijaju dodatni novac, pogotovo oni najveći, da se samo pojave na turniru. Bazel je uvek očekivao da Federer bude skroman i da traži mnogo manju premiju jer je u pitanju njegov rodni grad.

„Tada je počelo hlađenje odnosa sa Rodžerom Brenvaldom, direktorom turnira. Dve godine kasnije Federer je odlučio da igra potpuno besplatno, što je jedno vreme uticalo na popravak odnosa.“

Ipak, nikada to nije zaboravljeno. Bazel je očekivao od Federera da još jednom od ovog turnira napravi centar teniskog sveta i da ostane zapamćen u istorijskim knjigama.

„Rodžer je i 2022. i 2023. odbio poziv turnira da mu organizuje oproštaj od tenisa. Doduše, oba puta je objasnio da to ne radi zbog animoziteta prema turniru, nego iz emotivnih razloga, ali izgleda da nije sve ubedio u to“, poručio je ovaj list.

BONUS VIDEO Finale Vimbldona 2019. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare