Rodžer Federer i Rafael Nadal Moma Jakovljević
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/Vesna Lalić/Nova.rs

Rafaela Nadala muče povrede, a zbog njih i Rodžer Federer ne može "da se sastavi" godinu dana. Odsustva sa terena su sve duža, mečevi sve kraći i jasno je da se zlatna era svetskog tenisa polako bliži kraju. Rafu, Rodžera i Novaka sve ređe ćemo gledati zajdeno u završnicama turnira.

Činjenica je da penzija za „veliku trojku“ jednom mora da dođe pošto Federer ima punih 40 godina, Nadal 35, a Đoković je u maju napunio 34.

PROČITAJTE JOŠ:

Federer je ovog vikenda šokirao svoje navijače tvrdnjom da će se podvrgnuti trećoj operaciji kolena za godinu i po dana, pošto je lani imao dve.

Od njih se oporavljao od polufinala Australijan Opena 2020, pa sve do Dohe ove godine, a ispostavilo se da još nije sve „selo na mesto“.

Posle više od 20 godina aktivnog bavljenja tenisom, telo trpi mnogo napora, koji dovode do stanja da se sportisti, kada završe karijere, osećaju starije nego mnogi prosečni ljudi.

Ništa bolja situacija nije ni sa Nadalom, koji ima degenerativne promene i probleme sa koštanim sistemom. Početkom godine su ga mučila leđa, sada je to stopalo.

Još u ranijoj fazi karijere pisalo se o tome da Španac ima Kohlerovu bolest i poremećaj stopala koji se javlja u ranom detinjstvu, a ove godine se pričalo i o Miler-Vajsovoj bolesti.

Ona napada kosti stopala i potom se širi na ostale delove tela, uobičajeno na kolena, sa kojima je Nadal više puta imao problema tokom karijere.

„Biku sa Majorke“ za sve to vreme nije pomagao stil igre koji je prilično dinamičan i uključuje mnogo kretanja i trčanja na osnovnoj liniji.

Šta zapravo muči Nadala i Federera i da li će i koliko dugo moći još da igraju.

Pitanje njihove dugovečnosti na terenu kombinuje niz faktora, zbog čega smo za pojašnjenje pozvali hirurga, doktora Momu Jakovljevića.

„Mogu da govorim samo iz ugla nekoga ko se o stanju igrača informiše iz medija… Ukoliko je karijera ugrožena pitanje je da li će im lekari dati dozvolu da nastave dalje. Što se tiče Federera, kad se završi operacija, posle nekoliko meseci videće se kako je on. Trebaće mu vremena da se vrati“, kaže Jakovljević za Nova.rs.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

On veruje da je situacija teža sa Federerom nego sa Nadalom, iako Španac ima ozbiljne, hronične probleme. Za Švajcarca je možda karijera već sada završena.

„S obzirom na to da je treća operacija, i na to koliko ima godina, i s obzirom na to da oporavak već traje dugo, pitanje je da li on uopšte može da nastavi karijeru. Bolje je da prekine tako, nego da se muči“, smatra Jakovljević.

Federer će svakako probati da nastavi da igra, što je obećao i svojim navijačima.

„Zbog toga ću na štakama biti veliki broj nedelja, a mnogo meseci van samog takmičenja. Želim da budem zdrav i da ponovo trčim okolo. Želim da ostavim bar malu nadu da ću se vratiti na Tur u nekom obliku. Svestan sam situacije i koliko će teško biti, ali… Želim da budem zdrav“, kaže Federer.

Koliko se sve promenilo u poslednje dve godine, pokazuje i to što je Federer leta 2019. igrao finale Vimbldona sa Novakom Đokovićem u pet setova i skoro pet sati tenisa.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

„Dug oporavak čeka Federera, idu i godine, gaze ga. I Nadalu se nešto ozbiljnije dešava, iako nema zvaničnih obaveštenja“, kaže doktor Moma.

Federer već teško izdržava mečeve do tri seta, povlačio se sa turnira ili gubio u ranim fazama.

„Najbolje je osluškivati organizam, za sve. Za srce, kosti, mišiće. E sad, ima tu i treća stvar. Što ljudi zarad nekih medalja, finala i pretrpanog kalendara, idu preko bola i onda plate danak“.

I dok je Rodžer po svoj prilici „potrošio“ kolena, Rafa Nadal ima drugačiji tip muka…

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

„Nadal ima degenerativne promene, koje kreću već od 25. godine života. Znate da nekome okoštavanje kreće u 30. nekom u 50. godini, to je priroda koja čini svoje. Neko je otporniji, neko nije. Jedan čovek može da izdrži do 40. da igra, neko će do 30. i to je to. Pazite, tenis i vaterpolo su enormno naporni sportovi“, upozorava Jakovljević.

Ništa drugačija stvar nije ni sa tenisom, mada doktor naglašava da nije lično video lekarski nalaz.

„Tenis je užasno težak sport. Oni spominju da je Nadalu stopalo problem, ali na osnovu onoga što se piše, reč je o degenerativnim promenama, vraćanje danka starim povredama. Jedno na drugo se nadoveže“.

Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal
Foto: EPA/EFE

Naspram spomenute dvojice i dalje se nalazi Novak Đoković kao najmlađi u „velikoj trojci“. Uz to, Novak je i dalje „broj 1“, dok su Rafa i Rodžer na četvrtom, odnosno devetom mestu ATP liste.

„Đoković ima dobru genetiku. Nije što je naš, ali kad bismo sve sabrali, istoriju bolesti i istoriju povreda, Đoković je najmanje odsustvovao. Onda kada je imao probleme sa ramenom, laktom. Na pauze utiče genetika, građa, kondicioni treneri su jako bitni, doziranje treninga, ishrana… Mnogo faktora utiče ko će da igra duže, a ko kraće. Od hrane, doziranja treninga. Neko pravilo je da se igrači povređuju kad su neutrenirani ili preumorni, pretrenirani. Treba naći balans. To je sva filozofija“, ističe srpski doktor.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Na kraju, objašnjava i zbog čega je Đoković toliko uspešan svih ovih godina. Federer i Nadal možda imaju volju da igraju na najvišem nivou, ali im više fizikalije ne dopuštaju.

„Jedno je volja, a drugo realnost, kao u životu. Svi mi hoćemo da budemo neko i nešto. Uzevši u obzir njihove godine i sve ostalo, Novak je najbolje genetike i vidi se rad sa svih strana. Najmanje se povređuje. Jednom sam to rekao, ali enormno dobro je spreman i ima fantastičnu psihofizičku ravnotežu. Fantastičnu“, zaključio je Moma Jakovljević.

BONUS VIDEO: Novakova 20. grend slem titula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar