Rafael Nadal, Foto EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Veliki izazov pred šampionom Rolan Garosa.

Rafael Nadal osvojio je 14. grend slem titulu na Rolan Garosu i ukupno 22. u karijeri, ali je jedna od glavnih priča njegovog uspeha problem sa povredom koju ima i zbog koje je primao injekicje tokom turnira.

PROČITAJTE JOŠ

On je posle meča istakao da je morao da primi injekciju u stopalo kako bi mogao da igra protiv Kaspera Ruda u finalu koje je dobio rezultatom 6:3, 6:3, 6:0.

„Igrao sam bez ikakvog osećaja u stopalu. Noga mi je bila potpuno utrnula, jedino sam tako mogao da nastupim.“

Nadal je objansio da se povredio tokom meča sa Korentanom Muteom i da je jedva hodao posle njega, ali da su mu mnogo pomogli doktori.

Kako prenosi Marka, Nadal ima plan za dugoročno rešenje svog problema, a radi se o tzv. radiofrekvencijskoj injekciji.

„Anestetici koje sam primao direktno u živac su mi pomogli, a sada ću proći proceduru koja interveniše u dva živca. To mi je pomagalo i otklanjalo bol u prošlosti. Sastoji se od primanja injekcija s pulsirajućom radiofrekvencijom koja može smanjiti osetljivost živaca u stopalu. Od anestetika mi stopalo potpuno utrne i ne osećam ga, dok je tretman s radiofrekvencijom puno kontrolisaniji. On polovično uspava živac.“

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Tretman radiofrekvencijskom injekcijom odvija se pod delimičnom anestezijom na operacijskom stolu. Pacijent se ubode iglom kojom se upravlja pomoću rendgena, a zatim se iz njenog vrha emituju frekvencije kojima se desenzibiuje oštećeni živac.

Sa druge strane, operacija u slučaju Nadala nije opcija.

Operacija ne bi garantovala Nadalu da će oporaviti stopalo i značila bi pola godine odmora:

„Morao bih o tome da razgovaram sam sa sobom, mirno, jer bi to bila životna odluka, da znam da li je vredno biti pola godine pauzirati, bez ikakve garancije. Morao bih bolje da razumem stvari da bih doneo tu odluku za koju trenutno nisam spreman“.

BONUS VIDEO VAR drama, poništen gol i Nadal koji besni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare